Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Elena i Garriga acompanyaran Vilagrà i Torrent a la taula de diàleg a Madrid

|

- Publicitat -

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyarà la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Empresa, Roger Torrent, a la taula de diàleg que es reunirà molt probablement aquest dimecres a Madrid, tal com expliquen a l’ACN fonts de Govern. També s’hi afegirà la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, tal com ha explicat després la portaveu, Patrícia Plaja. Tots quatre formaran la delegació catalana, en una nova reunió sense Junts. A l’altra banda hi hauria el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la portaveu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez; la vicepresidenta segona i ministra de Treball; Yolanda Díaz; i el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta.

La reunió servirà per reactivar la negociació després del ‘Catalangate’. Plaja ha expicat que Elena hi assistirà com a “delegació del president” Aragonès, i que Garriga ho farà com a “membre convidada”. La trobada serà a la Moncloa i, tot i que a hores d’ara encara no està tancat, s’espera que tingui lloc aquest dimecres al matí.

Publicitat

La consellera Vilagrà va dir ahir a Catalunya Ràdio que a la taula de diàleg es poden fer “avenços” per desjudicialitzar la política. La consellera de la Presidència va afirmar que s’ha de començar per “elements parcials”, però per allà on hi hagi “més possibilitat que s’arribi a acords”. La consellera no ha entrat en detalls, però ha afirmat que “sense acords, no hi hauria taula”.

La taula de diàleg es va reunir per última vegada el 15 de setembre al Palau de la Generalitat, amb la mateixa composició que la que es preveu per demà -menys Elena. En aquella ocasió també es van reunir els dos presidents, Pere Aragonès i Pedro Sánchez.

L’organisme negociador s’havia de tornar a reunir “a principis d’any”, però la falta de concreció de temes i acords i, sobretot, el ‘Catalangate’, han fet endarrerir la trobada. El Govern, de fet, va “congelar” les relacions amb la Moncloa, fins que Vilagrà i Bolaños les van suavitzar en diversos contactes durant les últimes setmanes.

Et pot interessar  Elena critica Marlaska per anul·lar la Junta de Seguretat que ampliava les competències dels Mossos a ports i aeroports

Els dos presidents ja es van reunir el 15 de juliol a la Moncloa, on van acordar que la taula de diàleg es reuniria aquesta setmana. D’altra banda, la consellera i el ministre de Presidència també van acordar que l’òrgan negociador entre els dos executius es reuniria, almenys, dues vegades fins acabar l’any. Així, a banda de la de demà, la taula tornarà a celebrar una nova reunió aquest 2023.

Sense Junts

Tal com ja va passar al setembre del 2021, cap representant de Junts no assistirà a la reunió de demà a la Moncloa. El partit de Laura Borràs i Jordi Turull manté la seva proposta de noms per a la delegació: el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; el propi Turull, Jordi Sànchez -aleshores secretari general, càrrec que ara ocupa l’exconseller de Presidència i expres polític indultat-; i la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras.

D’aquests 4 noms, només Puigneró forma part del Govern. I Aragonès defensa que l’acord entre ERC i Junts per la seva investidura i la legislatura actual incloïa que els representants de la Generalitat havien de formar tots de l’executiu. Junts va atribuir la decisió a un “veto” del PSOE.

Fonts de Junts admeten que és un tema “delicat” per la formació, ja que hi ha veus dins del partit que preferirien formar part de la taula de diàleg, sobretot en cas que hi hagi certs avenços i acords. De moment, però, a la reunió de demà a la Moncloa només hi haurà representants governamentals d’ERC, PSOE i Unides Podem.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut