Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El TC insisteix que les condemnes als presos polítics són proporcionades després del qüestionament de dos magistrats

|

- Publicitat -

El Tribunal Constitucional (TC) ha donat a conèixer aquest divendres la segona de les sentències que revisa les condemnes per sedició del procés independentista, i que confirma la condemna a deu anys i mig de presó per al conseller legítim de la Generalitat Josep Rull, i insisteix que les penes són proporcionades i no van tenir un “efecte descoratjador” en l’exercici dels seus drets fonamentals.

La decisió, avançada dimarts, desestima el recurs d’empara de Rull contra la sentència que el Tribunal Suprem va dictar el 14 d’octubre del 2019. Això permetrà que la defensa recorri al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), com ja ha anunciat que farà l’exconseller Jordi Turull, el primer dels condemnats a conèixer que el Tribunal de Garanties avala la decisió de l’alt tribunal sobre el procés.

Publicitat

De la mateixa manera que amb la sentència de Turull, els magistrats Juan Antonio Xiol Ríos i María Luisa Balaguer han formulat un vot particular discrepant per incidir que el recurs de Rull s’hauria d’haver estimat perquè consideren que la pena imposada és desproporcionada atès que entenen que s’ha vulnerat el dret a la legalitat sancionadora, a la llibertat personal, a la llibertat ideològica i de reunió.

La sentència, que s’ha publicat aquest divendres, i de la qual és ponent el magistrat Ricardo Enríquez, assenyala que no “és tolerable” la queixa de qui va ser conseller de Territori i Sostenibilitat sobre el fet que la resolució del Suprem afecta els seus drets fonamentals en haver-lo condemnat per la seva “participació personal i directa” en el procés.

El TC destaca que “de l’examen de les resolucions impugnades no es desprèn que la condemna derivi de la seva participació en els actes multitudinaris als quals repetidament s’ha fet referència, perquè no hi consta cap dada que reflecteixi la intervenció”.

Et pot interessar  Cs denuncia la CCMA per "vulnerar la neutralitat" per dir 'exiliats' als independentistes que han marxat de Catalunya
Publicitat

Opinió

Minut a Minut