Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El tarragoní Lluís Pastrana apel·la a la llibertat d’expressió per haver penjat una pancarta contra els Mossos

|

- Publicitat -

Lluís Pastrana ha apel·lat al dret a la llibertat d’expressió en la declaració que ha fet aquest dimarts al migdia davant el jutjat d’instrucció número 6 de Tarragona. L’activista està acusat d’un delicte d’injúries greus amb publicitat comès contra funcionaris públics per una pancarta que va penjar en un balcó en la qual qualificava “d’escòria” els Mossos d’Esquadra. La denúncia precisament la va fer un agent dels Mossos que patrullava per la zona. La instrucció del cas ja està tancada i la defensa de Pastrana en demanarà l’arxivament, mentre que la fiscalia també s’haurà de pronunciar a l’espera de la decisió final de la jutgessa. Una cinquantena de persones han donat suport a l’activista a l’exterior del palau de justícia.

L’advocat de Pastrana, Benet Salellas, ha afirmat que la qüestió no és un delicte d’injúries “perquè no hi ha cap voluntat de desprestigiar o humiliar el cos de Mossos d’Esquadra”. “Hi havia una voluntat de traslladar una opinió que el Lluis ha explicat en articles de premsa i en reunions amb els comandaments dels Mossos. És una opinió fonamentada”, ha defensat davant dels mitjans després de la declaració al jutjat. Per aquesta raó ha considerat que l’afer té “tots els elements” per ser emmarcat en l’exercici de la llibertat d’expressió i que “això ha de sortir de la jurisdicció penal”.

Publicitat

El següent pas és que les parts presentin els seus escrits. La defensa encapçalada per Salellas en demanarà l’arxivament però el dubte és si la fiscalia presentarà arxiu d’acusació. A la causa no hi ha acusació particular. Així, si el ministeri públic no planteja cap acusació “l’expedient quedarà arxivat”, ha sostingut Salellas. En cas que el presenti haurà de ser la jutgessa la que determini si hi ha prou base per enviar-ho a judici o si assumeix la tesi de la defensa de Pastrana.

Et pot interessar  Denuncien l'actuació "repressiva" de la Generalitat que vol ratificar la pena dels condemnats per protestes a Tarragona

Sobre el fons de la qüestió, Salellas ha manifestat que “la diferència entre voler injuriar i expressar-se és un matí que és intern de la persona que duu a terme la conducta”. “La jurisprudència diu que si no hi ha incitació a la violència, discurs d’odi ni voluntat de discriminació, les opinions entren dins la llibertat d’expressió”, ha indicat. Alhora, ha dit que si la causa avança recorreran davant l’Audiència Provincial de Tarragona. “No ens podem permetre que algú acabi condemnat penalment per haver expressat una opinió”, ha assegurat. El delicte pel qual s’acusa Pastrana preveu penes de multa, que en cas d’impagament poden comportar penes de presó.

Pastrana ha rebut el suport d’una cinquantena de persones abans i després de la seva declaració al jutjat. Conjuntament han fet mitja hora de silenci i han ensenyat cartells a favor de la independència i en contra d’actuacions dels Mossos. Pastrana fins i tot ha sostingut la pancarta per la qual ha hagut de declarar en la qual hi diu: “Mossos sou escòria, fora del cos, ja!”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut