Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Supremo tomba la immersió lingüística i incompleix els compromisos internacionals d’Espanya

|

- Publicitat -

Segons informa Plataforma per la Llengua, el Tribunal Supremo ha aprovat la sentència que obliga les escoles a impartir un 25% de les hores lectives en castellà. A principis de mes, el Suprem català ja va tombar el projecte d’una escola per “no contemplar el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial conjuntament amb el català”.

Ara, el TS emet una sentència contrària a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELROM), que va ratificar l’Estat espanyol. D’aquesta manera es va comprometre a “fer possible una educació […] en les llengües regionals o minoritàries”, tot i que podia assumir un compromís menys exigent de “fer possible que una part substancial de l’educació […] sigui garantida en les llengües regionals o minoritàries”.

Publicitat

Com explica l’ONG del català, Espanya ha de fer possible que tots els estudiants que ho vulguin estudiïn en un sistema immersiu íntegrament en català. Així ho ha recordat el Comitè d’Experts que vetlla pel compliment de la Carta i que ja va criticar la llei de plurilingüisme valenciana, per imposar percentatges de castellà en l’educació, fent “impossibles els models d’immersió”.

Després d’aquesta observació, els experts van recomanar a Espanya que “suprimeixi les limitacions” de l’ensenyament en català, situació aplicable tant al País Valencià com a Catalunya. Des de la plataforma asseguren que ja estudien les opcions legals per forçar els tribunals espanyols a acatar les obligacions internacionals en matèria de llengua. Així mateix, els defensors de la immersió lingüística condemnen “l’activisme judicial que imposa un model rebutjat per la població i pel Parlament català“.

Plataforma per la Llengua revela els resultats d’una enquesta: un 82% dels habitants de Catalunya estan d’acord amb la immersió lingüística. És a dir, 8 de cada 10 habitants de Catalunya estan d’acord amb el model d’escola en català actual.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià
Publicitat

Opinió

Minut a Minut