Dissabte, 10 d'abril de 2021 - Edició 989
La República

El Supremo ratifica que el manifest de la UPF contra la sentència del procés va “vulnerar la neutralitat política”

Dóna la raó a la JEC, que va dictar que una universitat pública no té llibertat ideològica

Avatar
Agències 08/04/2021
Tres noies amb estelades penjades al coll amb el rectorat de la UPF al darrere, el 17 d'octubre de 2019.

El Tribunal Suprem ha confirmat l’acord de la Junta Electoral Central (JEC) que va establir que el manifest del claustre de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) contra la sentència del ‘procés’ va vulnerar la neutralitat política. El claustre de la UPF el va aprovar el 24 d’octubre de 2019 i expressava “rebuig de les condemnes dels presos polítics catalans i de la judicialització de la política”. La JEC va determinar en un acord del 20 de novembre que la iniciativa va vulnerar la neutralitat política. El Suprem ha rebutjat el recurs de la UPF contra la decisió de l’àrbitre electoral perquè considera que el claustre va utilitzar “expressions coincidents amb les utilitzades per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions”.

A més, el Suprem conclou que “es va apartar de l’objectivitat que ha de presidir la seva actuació”. Per tant, l’alt tribunal afirma que la UPF va vulnerar l’article 50.2 de la llei electoral i l’article 103.1 de la Constitució. El Suprem cita doctrina del Tribunal Constitucional per determinar que una administració pública com la UPF no té llibertat ideològica, “ja que ha de servir amb objectivitat els interessos generals sense entrar en el joc partidista”.

D’aquesta manera, el Suprem dona la raó a la JEC i rebutja els arguments de la universitat, ja que rebutja que el manifest es pugui emmarcar en l’autonomia universitària o la llibertat ideològica i d’expressió. Així ho afirma la sala contenciosa-administrativa del Suprem en una sentència feta pública aquest dijous.