Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Sindicat de Llogateres exigeix al nou governdestinar un 2% del PIB a habitatge en el proper pressupost

|

- Publicitat -

El Sindicat de Llogateres insta el nou govern de Pere Aragonès -amb ERC en solitari- a destinar a un 2% del PIB a habitatge en el proper pressupost. La portaveu del sindicat, Carme Arcarazo, assegura en declaracions a l’ACN que l’anterior executiu no ha fet cap política “valenta” en matèria d’habitatge i emplaça el president Aragonès a “recuperar el temps perdut”. Segons ella, el primer pas per fer “un gir de timó” seria destinar-hi aquest 2% del PIB, com defensa que passa en la majoria de països europeus. D’altra banda, també fa una crida a ERC a condicionar l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) de l’any vinent a una regulació dels lloguers d’àmbit estatal.

La portaveu recorda que Aragonès s’ha compromès “repetidament” a defensar la regulació de lloguers i recuperar-la després que el TC tombés parcialment la llei catalana.”Mentre va durar la llei a Catalunya més de 160.000 famílies van signar contractes regulats i ara aquesta gent ha quedat a l’estacada”, denuncia. Per tant, reitera Arcarazo, des del sindicat esperen que ERC defensi una regulació dels lloguers “eficaç” al Congrés dels Diputats i condicioni l’aprovació dels PGE a la regulació.

Publicitat

Més parc públic i més inspeccions

El Sindicat argumenta que cal destinar un 2% del PIB català a impulsar polítiques d’habitatge, com ara construir un parc públic o dotar el Govern d’un cos d’inspecció. Arcarazo afirma que el parc públic català d’habitatge és “molt deficient” i reclama pressupost per adquirir habitatge, bé sigui a base de tanteig i retracte, expropiacions o construcció d’habitatge. “Fins ara no s’ha fet res, no hi ha ni pressupost per a les meses d’emergència de famílies desnonades”, lamenta.

Sobre les inspeccions, explica que cal garantir el compliment de la llei i imposar sancions a grans tenidors que no ofereixen lloguer social abans de desnonar les famílies. A banda, però, també demana més inspeccions per assegurar que no es fa un ús “anòmal” de l’habitatge com ara el lloguer il·legal a turistes. “Hem de vetllar perquè el parc existent vagi als habitants d’aquest país”.

Més protecció als llogaters

Per acabar, considera que la llei d’arrendaments urbans hauria de contemplar tres mesures clau. La primera és acabar amb expulsions “injustificades”, la segona és que els llogaters no hagin de tornar a pagar els honoraris de la immobiliària a l’hora d’entrar a un pis o renovar el contracte i, la tercera, és fer un catàleg que declari nul·les certes clàusules considerades com “abusives”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut