Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El preu de la llum segueix marcant màxims històrics amb el Gobierno “més progressista”

|

- Publicitat -

El preu mitjà de la llum al mercat majorista tornarà a tocar aquest dimecres nous màxims històrics per tercer dia consecutiu, amb un preu mitjà de 113,99 euros el megavat hora (MWh), superant així el rècord aconseguit ahir de 111,88 euros.

L’any passat per aquestes dates, el preu mitjà era de 39,3 euros, per la qual cosa l’alça és del 190%, és a dir, el preu d’aquest dimecres gairebé triplicarà el registrat fa exactament un any, segons dades d’OMIE recollides per Europa Press.

Publicitat

Aquesta vegada, en plena escalada de preus, el ‘pool’ elèctric registrarà per a aquest dimecres 11 d’agost un preu mitjà de 113,99 euros/MWh, superant tots els nivells de juliol i fins i tot els becs d’aquesta arrencada d’agost, mes que ha marcat ja sis màxims històrics.

Excepte en el tram de 03.00 a 04.00 hores, el preu estarà a tot moment per sobre dels 100 euros/MWh, marcant el seu màxim diari des de les 20.00 hores fins a les 21.00 hores (125,43 euros/MWh).

El preu de la llum prossegueix així en aquesta arrencada d’agost amb la tensió viscuda al llarg de tot juliol, que va portar a tancar amb una mitjana de 92,42 euros/MWh, la qual cosa suposa el nivell més alt de la història i un 166,8% per sobre del mateix mes de l’any passat.

A més, en el que va d’agost, el ‘pool’ ha registrat ja sis nous rècords, inclòs el d’aquest dilluns, dimarts i dimecres. El dilluns, dimarts i dimecres de la setmana passada es van registrar els altres rècord històrics anteriors als d’aquesta setmana.

Drets de CO2 i preu del gas

Aquest encariment en el preu del mercat elèctric està motivat pels alts preus dels drets d’emissió i l’encariment del gas natural.

En concret, els drets d’emissió s’han encarit fins a superar en aquesta arrencada d’agost els 54 euros per tona, quan a l’inici de l’any cotitzaven entorn dels 33 euros. Mentre, el preu del gas natural repuntar ja fins als 41,7 euros per MWh, segons dades de Mibgas.

El preu de l’energia té un pes proper en la factura d’entorn del 24%, mentre que al voltant del 50-55% correspon als peatges -el cost de les xarxes de transport i distribució- i càrrecs -els costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulares i les anualitats del dèficit de tarifa- i la resta, a impostos.

Les oscil·lacions en el preu diari afecten als consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), una mica més de 10 milions, mentre que estan exempts els que estan al mercat lliure -uns 17 milions-, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia.

Segons van indicar a Europa Press experts del sector, el 88% del consum elèctric d’Espanya no està exposat a la volatilitat del preu del mercat ‘espot’, en tenir contractes amb preus fixos, veient-se així exposats a ella els clients acollits al PVPC.

Al juliol, un encariment del rebut del 36%

El rebut de la llum d’un usuari mitjà s’ha encarit un 36,2% al juliol pel que fa a el mateix mes de l’any passat, situant-se en els 85,34 euros, segons dades de Facua-Consumidors en Acció.

La baixada de l’IVA al 10% fins a desembre mentre el preu mitjà del megavat hora estigui per sobre dels 45 euros esmorteeix la pujada en 8,54 euros. Si se seguís aplicant el 21%, el rebut hauria batut tots els rècords, aconseguit els 93,88 euros, segons els càlculs de l’associació.

El passat 24 de juny el Gobierno va aprovar un Reial decret-Llei per urgència per reduir els impostos que s’apliquen al subministrament d’energia elèctrica i, amb això, la factura de la llum de les llars, els autònoms, les pimes i el conjunt de les empreses, que suposen la baixada de l’IVA de la llum del 21% al 10% fins a finals d’aquest any i la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica durant tres mesos.

En el cas concret de l’IVA, s’aplica una baixada al 10% fins a cap d’any per a tots els consumidors amb potència contractada fins el 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista de l’electricitat estigui per sobre dels 45 euros per megavat hora (MWh).

Pel que fa a la suspensió del 7% de l’impost sobre el valor de producció d’energia elèctrica, que ja el 2018 es va decidir la seva suspensió temporal durant sis mesos per contenir una altra ona alcista en el preu de la llum, estarà vigent durant el tercer trimestre d’aquest any.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut