Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

El Parlament reunirà els 135 diputats aquest dijous més d’un any després

|

- Publicitat -

El ple al complert amb els seus 135 diputats torna aquest dijous a l’hemicicle del Parlament un any després. I és que la sessió del 4 i 5 de març del 2020 va ser l’última presencial amb tots els diputats abans del confinament per la covid-19. Abans de la dissolució del Parlament i la convocatòria automàtica de les eleccions per al 14 de febrer es van fer plens a l’hemicicle però amb un format reduït d’una vintena de diputats. I les úniques sessions amb tots els diputats que s’han fet aquesta XIII legislatura, la sessió constitutiva i els plens d’investidura, s’han celebrat a l’auditori del Parlament. Aquest dijous també tornen les sessions de control al Govern que no es feien des del 16 de desembre, fa més de quatre mesos.

Per mantenir la distància de seguretat, els diputats s’hauran de distribuir entre la zona d’escons, l’espai destinat habitualment al públic i la premsa i les llotges de convidats. Tots els diputats podran ser a l’hemicicle durant les votacions, i es recomana als grups que fora d’aquests moments la presència dels parlamentaris sigui rotatòria.

Publicitat

Aquest dijous també serà el primer ple que es fa a l’hemicicle des de l’última sessió de la legislatura anterior, que es va fer del 14 i el 18 de desembre. I en aquest ple, el 16 de desembre, es va fer l’última sessió de control al Govern. De fet, el reglament no estableix que s’hagin de fer sessions de control a un govern en funcions, com és la situació actual de l’executiu català. Però la Mesa i la Junta de Portaveus han decidit introduir aquest format a l’ordre del dia tenint en compte la dilació de l’acord per formar govern i les peticions de diversos grups de l’oposició. Durant el període que el Parlament ha estat dissolt per a la convocatòria automàtica de les eleccions, el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, acompanyat d’altres consellers, ha donat explicacions sobre la situació de la pandèmia des de la Diputació Permanent.

La sessió d’aquest dijous serà de matí i tarda. Començarà amb la votació per escollir la substitució de Jaume Alonso- Cuevillas a la secretaria segona de la Mesa després que aquest dimitís per desavinences amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Aurora Madaula (JxCat)sortirà escollida per substituir-lo ja que té l’aval d’ERC i la CUP. Tal com estableix el reglament, l’elecció es farà per mitjà de paperetes en què els diputats han d’escriure un sol nom i que han de dipositar a l’urna preparada amb aquesta finalitat. El diputat o la diputada que obtingui més vots serà l’elegit per al càrrec i ocuparà a continuació el seu lloc a la Mesa.

Durant la sessió de control, cadascun dels vuit grups parlamentaris podrà formular una pregunta al vicepresident del Govern en substitució del president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès. Pel que fa a les preguntes al Govern, el PSC-Units, ERC i JxCat podran formular-ne fins a tres cadascun, i Vox, la CUP, ECP, Cs i el PPC, una.

El Ple debatrà i votarà els dictàmens de la Comissió de la Sindicatura de Comptes sobre els comptes generals de la Generalitat corresponents al 2016 i el 2017, que presentarà el síndic major de comptes, Jaume Amat; i debatrà també l’Informe del Síndic de Greuges corresponent al 2019, que presentarà el síndic, Rafael Ribó.

L’últim punt de l’ordre del dia, ja a la tarda, serà el debat i votació de les quatre sol·licituds presentades pel PSC-Units, Vox, Cs i el PPC perquè Aragonès comparegui davant el Ple. El PSC-Units demana que ho faci per informar sobre la situació econòmica, sanitària i social i la proposta per als fons europeus; Vox, perquè informi sobre la situació sanitària, econòmica i social; Cs, perquè ho faci sobre les actuacions del Govern en funcions, i el PPC, sobre la gestió de l’estat d’alarma, l’evolució de la pandèmia de Covid-19 i les darreres decisions adoptades per afrontar-la. Si el Ple aprova alguna d’aquestes peticions, la compareixença corresponent s’haurà de fer en el termini d’un mes. No es farà però en cap cas a la mateixa sessió de dijous.

Distribució a l’hemicicle

Els portaveus parlamentaris han acordat que l’independentisme segueixi ocupant la bancada esquerra de l’hemicicle del Parlament, com han fet des de la irrupció de JxSí al Parlament el 2015, i la part dreta l’ocuparan el PSC-Units, Vox, En Comú Podem, Cs i el PPC. Fonts parlamentàries han explicat a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que es tracta d’una distribució provisional de cara al ple que s’ha de celebrar aquest dijous, però que es podria mantenir per a properes sessions.

Segons el repartiment d’escons pactat, ERC, JxCat i la CUP ocuparan els seients de la bancada esquerra com han fet la passada legislatura però els comuns canviaran d’ala i aniran a la dreta, al lloc que tenia la desapareguda Catalunya Sí que es Pot (CSQP). El PSC-Units, que havia mostrat interès per tornar a la banda esquerra, lloc que històricament havien ocupat, finalment ha acceptat seguir al cantó dret, però es quedarà les primeres files, que fins ara ocupava Cs. El grup taronja seurà darrere dels socialistes i els escons del final seran per a Vox i el PPC.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut