Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Parlament insta el Govern a garantir la immersió i que Educació n’assumeixi la responsabilitat política i jurídica

|

- Publicitat -

El Parlament ha instat el Govern a garantir l’aplicació de la immersió lingüística a tots els centres educatius i que el Departament d’Educació “assumeixi la plena responsabilitat política i jurídica en la instrucció i aplicació d’aquests objectius, garantint la seguretat jurídica del professorat”. Ho ha fet a instàncies d’una moció de la CUP-NCG. En canvi, el ple ha tombat les mocions de PPC i Cs que reclamaven fixar almenys un 25% d’hores lectives en llengua castellana. La moció del grup de Carlos Carrizosa també volia que es reprovés el conseller d’Educació, Josep González Cambray.

El text dels anticapitalistes que demanava garantir l’aplicació de la immersió lingüística ha obtingut els vots a favor d’ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem, l’abstenció del PSC-Units i els vots contraris de Vox, Cs i PPC. Pel que fa a la demanda que la conselleria de Cambray assumeixi la plena responsabilitat política i jurídica i garanteixi la seguretat jurídica del professorat, ERC, JxCat, CUP-NCG i comuns han votat a favor i la resta de grups -PSC-Units, Vox, Cs i PPC-, en contra.

Publicitat

La moció de Cs, que s’ha tombat, volia instar el Govern a “acatar i donar compliment” a la sentència del 25% en castellà si que es fessin adaptacions dels currículums educatius i dels llibres de text per “reintroduir” aquesta llengua com a vehicular als centres. També volia que el president, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, demanessin perdó a les famílies “perquè renunciessin al seu dret” de l’escolarització en castellà. Finalment, reclamava que es condemnés “qualsevol tipus de coacció o assetjament” a les famílies i que es reprovés Cambray “per la carta en què animava a desobeir la sentència” del TSJC.

Durant el debat de les tres mocions, el diputat de la CUP Carles Riera ha retret que tots els governs de Generalitat fins ara, “sense excepció”, “han acatat les gairebé 80 sentències que imposaven quotes en castellà”. “S’ha d’acabar aquesta contínua renúncia de la sobirania”, ha dit. Riera ha afegit també que cal dotar de seguretat jurídica i política les escoles: “Tenim les competències i no podem negligir-les”. Per la seva banda, la diputada Dolors Sabater ha preguntat a Cs i PPC “fins a quin punt estan disposats a promoure la catalanofòbia ferotge?. I ha emmarcat la immersió lingüística en “una conquesta de la classe treballadora”. “Si l’escola catalana ha aconseguit alguna cosa ha estat no separar l’alumnat per les llengües parlades”, ha constatat.

Et pot interessar  ERC reitera l'ús "partidista" del comitè de Peticions i reclama al govern espanyol l'oficialitat del català a la UE

ERC i Junts han fet una defensa del model d’escola catalana i han animat el PSC a “no marxar” d’aquest consens. La socialista Esther Niubó ha dit que la immersió “no és una doctrina sagrada” i que es pot “modular segons la realitat sociolingüística”. Ha qüestionat Cs i PPC si “lluny d’asserenar els ànims, busquen la confrontació política per treure’n rèdit electoral”. I ha reclamat al Govern que no opti per la desobediència. El diputat dels comuns Marc Parés ha acusat el PPC de “competir amb Vox i Cs per un relat basat en la pre-configuració d’una problemàtica que no existeix” i “d’alimentar la confrontació en una societat que porta dècades convivint” amb aquest model.

El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha criticat que la Generalitat “incompleix les lleis” sobre la llengua castellana als centres escolars i el diputat del mateix grup Nacho Martín Blanco ha emplaçat els socialistes a defensar el plurilingüisme també a altres espais com les comissions. D’altra banda, Lorena Roldán (PPC) ha acusat el Govern de voler “imposar un model monolingüe” i ha afirmat que “la immersió lingüística no és bona per a ningú”.

Finalment, Vox creu que la immersió lingüística suposa “l’exclusió”. I han aprofitat el debat de les mocions per carregar contra l’executiu, a qui han acusat de mantenir un “silenci vergonyant davant l’assetjament descarat a la família de Canet”. El diputat Antonio Gallego ha defensat que qualsevol ciutadà pugui estudiar en castellà “en qualsevol punt del territori espanyol sense ser perseguit”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut