Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024
Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024

El Parlament condemna l’espionatge polític i exigeix a l’Estat que “assumeixi les responsabilitats”

|

- Publicitat -

El Parlament reclama que al govern de l’Estat investigui “amb la màxima celeritat i transparència” l’espionatge a membres de l’independentisme i que “assumeixi les responsabilitats a tots els nivells necessaris”. També es compromet a protegir i preservar els drets dels afectats i “personar-se en les causes que s’obrin arran de les denúncies de les víctimes”.

Publicitat

ERC, JxCat, CUP-NCG i En Comú Podem han tirat endavant aquesta declaració de la Junta de Portaveus. El PSC-Units s’ha desmarcat i no l’ha signat. Fonts del grup parlamentari han apuntat a l’ACN que tenien disposició per a l’acord, però que els han tombat les esmenes que havien proposat, que els de Salvador Illa consideraven assumibles.

Els socialistes volien canviar, per exemple, que es parlés que l’espionatge anava “contra la dissidència política” o que es tracta d’una “persecució per defensar un projecte polític”. La declaració apunta que la situació “ha de preocupar al conjunt de totes les forces democràtiques per l’evident vulneració de drets, especialment per garantir l’expressió democràtica i evitar l’abús autoritari, il·legal i il·legítim contra qualsevol dissidència política”. El PSC volia que en lloc de dissidència política hi digués “forma de pensament polític”.

També volien eliminar la part del text en què es diu que “és evident que en aquest cas, l’ús d’aquest programari continua emmarcat en la causa general contra l’independentisme, iniciada el 2017 per contrarestar un moviment pacífic, cívic i democràtic”.

A la declaració de la Junta de Portaveus, el Parlament condemna l’espionatge polític, “que suposa una flagrant vulneració de drets humans fonamentals reconeguts, tant en l’àmbit intern com internacional, com són el dret a la intimitat o el secret de les comunicacions”. També manifesta “el seu suport i tota la seva solidaritat a les almenys 65 persones que fins avui dia se sap que han patit aquest espionatge polític a través del ‘Catalangate'”.

Et pot interessar  Sánchez i Montero compareixeran al Congrés per parlar d'immigració i finançament

La iniciativa signada reclama “l’adopció urgent per part de l’estat de les mesures per erradicar l’espionatge polític antidemocràtic, i garantir així que cap persona pugui ser víctima d’espionatge i persecució per defensar un projecte polític”. Es reafirma el seu compromís democràtic de defensar els drets i llibertats de la ciutadania i, finalment, es compromet a protegir i preservar els drets de les persones espiades. També “a través de personar-se en les causes que s’obrin arran de les denúncies de les víctimes, entre algunes de les accions a emprendre”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut