Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El Govern presenta més de 300 mesures per prevenir i fer front als impactes del canvi climàtic

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha presentat el nou Marc estratègic de referència d’adaptació al canvi climàtic per a l’horitzó 2030 (ESCACC30), el qual inclou més de 300 mesures que el Govern impulsarà fins al 2030 per tal de prevenir i fer front als impactes del canvi climàtic. El document estableix, així, el full de ruta per fer front als fenòmens derivats de l’emergència climàtica que vivim, tant els observats com els previstos, amb 312 mesures pensades especialment per facilitar l’adaptació dels entorns naturals, les activitats socioeconòmiques i el territori als nous escenaris climàtics. “Toca fer un pas valent i començar a actuar des d’ara mateix per avançar-nos als efectes del canvi climàtic. No hi ha territori més vulnerable que on no s’actua”, ha exposat Jordà des del pont del Petroli de Badalona, afectat pel temporal Gloria.

D’aquestes 312 mesures anunciades, 76 estan dirigides als sistemes naturals, 187 als àmbits socioeconòmics, i 49 per als territoris. L’ESCACC20, a diferència de l’estratègia anterior, incorpora les assegurances i el sector financer, a més de riscos naturals, com ara sequeres, inundacions incendis forestals, i protecció civil. Sobre els territoris, inclou l’impacte a la muntanya, l’interior i el litoral. A la vegada, també s’incorporen dos aspectes transversals fins ara mai previstos en les anteriors estratègies: la vulnerabilitat social i la vulnerabilitat territorial, ja que el canvi climàtic afecta de manera diferent les persones segons on viuen i les seves condicions socials. L’objectiu és que aquests dos aspectes es tinguin en compte en la priorització del desplegament de les mesures i les accions d’adaptació sectorials. “És responsabilitat de les administracions públiques preveure els possibles efectes que l’emergència climàtica directament sobre el dia a dia més immediat de les persones”, ha manifestat Jordà.

Publicitat
Et pot interessar  El Parlament aprova el decret per garantir 145,2 MEUR en inversions i ajudes per pal·liar la situació de sequera

La consellera Jordà també ha explicat que les polítiques de desenvolupament social, econòmic i territorial que s’impulsaran a partir d’ara a Catalunya estaran sempre subjectes a la conservació dels sistemes naturals (a la protecció de la biodiversitat, l’aigua, els boscos i els ecosistemes marins) de la mà de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat. “Continuarem fent noves infraestructures de país per impulsar el creixement econòmic, més faltaria, però a partir d’ara haurem de ser capaços de fer-ho d’una manera diferent”, ha reblat.

Entrant en matèria, la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, ha explicat que algunes de les mesures previstes són fer una cartografia detallada de tota la línia litoral per poder identificar les activitats econòmiques i les propietats privades que es podrien veure afectades pels efectes del canvi climàtic, estudiar la creació d’una assegurança pública per fer front a aquests efectes o fomentar la ramaderia extensiva.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut