Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Per què el govern espanyol intensifica els contactes amb els republicans?

|

- Publicitat -

El govern espanyol ha intensificat la negociació amb ERC sobre els pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2023. Aquest dimarts hi va haver una reunió formal, segons ha avançat La Vanguardia, entre el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i diversos dirigents republicans, tot i que les dues parts eviten comentar la trobada apel·lant a la necessitat de discreció. La primera fita de l’executiu és evitar que ERC i també el PNB presentin esmenes a la totalitat als comptes. El termini per registrar-les expira a les 14?h de divendres, i ara per ara, segons fonts d’ERC, el PSOE “segueix molt lluny de complir amb els compromisos”.

Els pressupostos passaran el seu primer examen al Congrés al debat de les esmenes a la totalitat que tindrà lloc la setmana que ve, els dies 26 i 27 d’octubre. El fet que ERC no obri la porta per ara al vot del PSC als comptes de la Generalitat introdueix incertesa a la posició d’ERC respecte als comptes de l’Estat. El mateix president espanyol va expressar aquest dimarts durant la seva compareixença al Senat la seva voluntat “d’estendre la mà” al govern de Pere Aragonès sempre i quan, va dir, “surti del laberint” independentista” i aposti per “obrir un nou temps” a Catalunya.

Publicitat

Els republicans recelen d’uns comptes que incrementen la despesa en Defensa i reclamen que s’accentuï l’aposta per Rodalies i per les partides socials, amb Sanitat i Educació com a principals eixos. Paral·lelament, tot i que cap dels dos actors ho vincula directament, resta pendent la reforma del delicte de sedició. ERC vol veure “passos clars en l’agenda antirepressiva”, segons fonts dels republicans, malgrat que aquest dimarts Pedro Sánchez no va fer referència a aquesta qüestió al Senat en resposta a les crítiques de la portaveu d’ERC, Mirella Cortès.

Et pot interessar  El govern espanyol culpa el PP del bloqueig del català a la UE per crear "resistències polítiques" als governs populars

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha reaccionat a la filtració sobre la trobada de dimarts mitjançant un tuït on ha recordat que el PSOE segueix ara com ara “sense complir amb els seus propis compromisos” i on adverteix que “a ERC no se la pressiona amb titulars que no s’ajusten a la realitat”. “Qui ha filtrat això ho hauria de saber”, conclou en un missatge on inclou la fotografia del ministre de la Presidència, Félix Bolaños.

A més d’ERC, l’executiu espanyol ja ha obert vies de negociació amb altres formacions per assegurar que els pressupostos aconsegueixen superar aquest primer escull i poden continuar la seva tramitació al Congrés dels Diputats. Al debat dels dies 26 i 27 d’octubre l’hauria de seguir el període d’esmenes convencionals i finalment l’aprovació dels comptes al mes de desembre perquè puguin entrar en vigor “en temps i forma” l’1 de gener, tal com ha repetit l’executiu espanyol.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut