Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Govern amb la CUP i els Comuns segueixen negociant per separat els pressupostos

|

- Publicitat -

A falta de quatre dies per al debat a la totalitat dels pressupostos, el Govern, JxCat, ERC, la CUP i En Comú Podem mantenen vives les negociacions pels comptes amb diversos contactes i reunions. El Parlament ha tornat a ser l’escenari per a les trobades entre els grups, aprofitant que se celebra l’últim dia del ple. Mentre que els comuns han entrat aquest dijous al matí a negociar al detall els comptes en una segona reunió al Parlament -dimecres a la tarda van fer el primer contacte amb el president, Pere Aragonès-, els anticapitalistes s’han trobat aquest dijous a la tarda amb Junts. Fonts de JxCat han explicat que després d’aquesta cita, en què no hi ha participat cap conseller, s’ha constatat que “hi ha marge” per a seguir negociant.

Tant els partits independentistes com els comuns han mantingut contactes durant el dia amb l’executiu. En Comú Podem ha presentat aquest dijous al matí la seva proposta per a facilitar la tramitació dels comptes, després que dimecres, durant la sessió de control, Aragonès els oferís “parlar i seure” per a “ampliar la majoria de la investidura”. El document entregat pels de Jéssica Albiach, hi ha la petició d’invertir 1.500 MEUR en cinc anys per a desplegar la Llei de Barris Verds i 600 MEUR en quatre anys per posar en funcionament noves línies de trens-tram.

Publicitat

També exigeixen un dentista públic -per a aquesta proposta, que el Parlament ja havia aprovat, demanen 300 MEUR-, un psicòleg públic i la reindustrialització de Catalunya. En aquesta darrera matèria, denuncien que els comptes aprovats destinen més del triple a Turisme que a Indústria; lamenten la partida destinada a Hard Rock i reclamen “redreçar-ho”.

Et pot interessar  Ministre diferent però mateix discurs: Puente considera que es fa "demagògia" amb les incidències de Rodalies

La seva delegació negociadora, formada per Susanna Segovia i Joan Carles Gallego, ha destacat la bona predisposició del Govern i les bones sensacions després de la reunió. No hi ha assistit el conseller d’Economia, Jaume Giró, que sí que ha parlat per telèfon amb Albiach aquest matí. També ha mantingut una conversa al Parlament amb Gallego.

Durant la tarda, l’equip negociador de la CUP, conformat pels diputats Eulàlia Reguant, Dolors Sabater, Montserrat Vinyets i Carles Riera, s’ha reunit amb membres de JxCat als despatxos d’aquest grup parlamentari. En aquesta trobada hi havia Albert Batet, Elsa Artadi, Josep Rius i també Jordi Sànchez i Jordi Turull.

A la sortida de la reunió, fonts de JxCat han explicat que els republicans eren coneixedors d’aquesta trobada, a la qual no hi ha participat ningú d’ERC, i tampoc cap conseller de Junts. I han justificat que als consellers se’ls informa de tot. S’han emplaçat a seguir negociant i insisteixen que “hi ha marge” per a poder arribar a una entesa.

El debat a la totalitat se celebra dilluns que ve a partir de les 14 hores del migdia, i s’allargarà fins a entrada la nit. Els grups parlamentaris tenen temps de registrar una esmena a la totalitat fins aquest mateix dia a les 10.30 hores. La CUP ja l’ha presentat i deixarà de nou en mans de les assemblees la decisió final.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut