Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Gobierno diu que no podran blindar el català a la Llei audiovisual abans de divendres

|

- Publicitat -

L’executiu espanyol insulta la intel·ligència dels catalans i afirma, que fins divendres, no serà possible tancar el blindatge del català a la Llei Audiovisual. És a dir, fins que no expiri el termini de presentació d’esmenes als pressupostos generals de l’Estat per al 2022.

Fonts de La Moncloa han apuntat aquest dimarts que malgrat que l’executiu té “molta sensibilitat” amb les demandes d’ERC –que situa aquesta qüestió a l’eix de la decisió sobre si presentar o no una esmena a la totalitat dels pressupostos generals de l’Estat- cal “separar carpetes”. “Abans de divendres no pot ser”, apunten, i menys amb una Llei que “no ha arribat al Consell” i que es troba en fase d’elaboració. D’aquesta manera continuen amb el continu menyspreu contra qualsevol símbol de la identitat catalana.

Publicitat

ERC va advertir aquest dilluns que es planteja presentar una esmena a la totalitat als pressupostos de l’Estat si el govern espanyol no blinda abans de divendres una quota per al català a la nova Llei audiovisual. Els republicans es van reunir amb l’executiu de Sánchez a finals de la setmana passada i han mantingut contactes informals que de moment no han permès desencallar la negociació.

De fet, la portaveu del Gobierno, Isabel Rodríguez, ho va apuntar aquest dilluns en una entrevista que no es creu que una força política com ERC, “amb el que representa i la responsabilitat institucional que té en aquests moments presidint la Generalitat” pugui condicionar el seu sí als pressupostos generals de l’Estat (PGE) al fet que la futura Llei de l’audiovisual espanyola blindi el català.

“Em sembla molt lloable, està molt bé, perquè també estan defensant la seva llengua i la seva cultura i per descomptat ho respectem”, va dir en declaracions a TVE, “però els PGE són molt més per al país en el seu conjunt i també són una oportunitat per a Catalunya. Entre línies, Rodríguez ha donat ha entendre que ERC ha d’escollir entre els avantatges que pot obtenir amb els pressupostos, o bé que es blindi el català.

De fet, fonts del govern espanyol ja van apuntar durant el Congrés Federal del PSOE a València que veuen impossible assolir un acord amb ERC sobre el blindatge del català abans del debat i votació de les esmenes a la totalitat dels pressupostos, que tindrà lloc els dies 3 i 4 de novembre. És una data clau perquè el govern espanyol necessita suports per evitar que les esmenes a la totalitat impedeixin la tramitació dels comptes. Per aquest motiu, té molt sentit que es presenti aquesta esmena, ja que de no fer-ho ERC perdrà la capacitat de pressionar el Gobierno de Sánchez.

Paral·lelament, el director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, ha descartat una altra de les peticions inicials dels partits independentistes com és el traspàs de la comissaria de Via Laietana. Pardo ha assegurat a la Comissió d’Interior del Congreso que el seu Ministeri no té intenció per ara de cedir la comissaria de Via Laietana de Barcelona, perquè s’hi faci un centre d’interpretació de la repressió franquista, tal com demana la Generalitat i l’Ajuntament.

“Estem fent obres de rehabilitació, i per tant crec que queda clara quina és la nostra posició”, ha dit. A més, ha destacat com a fet “importantíssim” que a Catalunya avui “hi ha 320 policies nacionals més que el 2017”, fet que “deixa clares les prioritats del govern” espanyol.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut