Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

El Consell per la República remarca que vol ser precursor de la unitat independentista i no pas un escull

Lamenta que no hi hagi un Govern amb els tres partits independentistes i diu que va deixar ben clar a tots els actors que la seva funció “no és tutelar la presidència ni els governs autonòmics”

Redacció 10/05/2021
L'acte del Consell per la República al Parc de les Exposicions de Perpinyà el 29 de febrer del 2020.

Després del trencament de les negociacions entre ERC i Junts per formar Govern el Consell per la República ha reunit la seva direcció per avaluar el que representa i ha fet públic un comunicat amb set consideracions. Primer de tot deixar clara “la voluntat de respectar els acords a què arribin els partits independentistes en relació amb la formació de govern, assumint la seva autonomia i legitimitat democràtica”.  Reitera que el desig dels seus membres “hagués estat la formació d’un govern que integrés a totes les forces independentistes amb representació al Parlament de Catalunya; un acord que, alhora, refermés el compromís en la defensa de l’1 d’Octubre i de la legitimitat del Consell per la República com a institució constituïda a partir d’un acord entre aquestes mateixes forces polítiques”

Assegura que el Consell “ha estat sempre obert i ha expressat de manera explícita la seva disponibilitat a efectuar els canvis pertinents per tal de garantir el màxim nivell d’inclusió i transversalitat si això servia per reforçar la seva legitimitat i emparar un diàleg entre forces independentistes que conduís a un consens polític estratègic unitari, el qual és imprescindible per tal de fer front a la repressió estatal i continuar lluitant per fer efectiva la independència de Catalunya. En aquest sentit, el Consell va procedir a obrir converses bilaterals amb els diferents actors on es va posar de manifest aquesta voluntat i aquell desig. Aquesta disponibilitat es va reiterar en una reunió conjunta amb partits i entitats el dia 4 de maig”.

En aquest sentit el Consell vol acalarir que “en totes aquestes reunions, es va posar de manifest de manera explícita que la funció del Consell per la República no és, ni pot pretendre ser, tutelar la presidència ni els governs autonòmics. El Consell va néixer com a institució republicana per tal que partits i entitats independentistes debatin i elaborin de manera conjunta l’estratègia unitària i la confrontació a què ens aboca l’Estat espanyol. Atesos els moments greus que viu el país, volem reiterar que el Consell per la República no és ni serà mai l’enemic de cap actor independentista, ni s’erigirà en escull per evitar cap pacte de govern i sempre ha pretès formar part de la solució que resolgui l’evident manca d’estratègia unitària que, considerem, dificulta fer front a la repressió i a la veritable tutela sobre les institucions autonòmiques, que exerceix l’Estat”.

El comunicat acaba apel·lant “a la responsabilitat de tots els lideratges per tal d’estar a l’altura del temps que vivim, eviar divisions i guerres internes del tot improductives, i que dirigeixin les energies de manera constructiva a combatre la repressió de l’Estat orientada sistemàticament a aniquilar el moviment independentista. També a fer front, units, a la crisi social, econòmica, sanitària i de drets civils i polítics que viu Catalunya, agreujades precisament per la manca de sobirania efectiva”. I explica que el Consell “restarà obert la inclusió de tots els actors que comparteixin aquests valors, i al debat rigorós de totes les estratègies amb la finalitat d’assolir consensos significatius. En canvi, no donarà mai suport a cap acció o proposta que signifiqui o pretengui aprofundir en la divisió interna del moviment independentista, que violenta els desitjos de la majoria de ciutadans i ciutadanes que han reiterat a les urnes el seu desig de llibertat i independència de Catalunya”.