Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El CEO assegura que el suport a la independència ha baixat més, i el PSC s’atribueix mèrits

|

- Publicitat -

Segons l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), el 53,3% dels catalans no volen que Catalunya sigui independent i el 38,8% sí que ho vol. En una entrevista a ‘Ràdio 4 i La2’, L’eurodiputat del PSC Javi López ho veu com una demostració que la política de l’actual govern espanyol “està donant els seus fruits” i ho ha contraposat amb què el suport dels partits nacionalistes ha augmentat quan ha governat el PP. En aquest sentit, López considera que el Gobierno de Pedro Sánchez ha contribuït a reduir el suport a la independència. També atribueix la davallada dels favorables a la independència a la guerra a Ucraïna i la pandèmia. Segons López, no seria just que els exiliats tinguin el mateix tracte que els que van afrontar un procés judicial per l’1-O.

Alguns dels líders polítics exiliats són companys seus al Parlament Europeu, com Carles Puigdemont i Toni Comín. López defensa que primer han de seure a un tribunal espanyol i que després “la política ha d’utilitzar les seves eines”. “Els mecanismes tenen un ordre”, ha afegit.

Publicitat

Preguntat pel 72% que, segons el CEO, creu que el futur del país s’ha de decidir en un referèndum, l’eurodiputat ha assenyalat que és una pregunta “ambigua” perquè no concreta si el referèndum és sobre la independència. En aquest sentit, López defensa un referèndum sobre un nou Estatut, per tant, “dins del marc de la llei”.

Pel que fa a l’atac de Rússia a Ucraïna, l’eurodiputat socialista ha defensat l’augment de la despesa militar fins al 2% i ho ha considerat “una mesura pròpia de la situació i el món actual”. Així mateix, ha recordat que és un compromís de tots els membres de l’OTAN.

Et pot interessar  Illa promet l'impossible: assegura que defensarà els interessos de Catalunya sense "incomodar" el govern espanyol

Segons López, s’estan produint “crims de guerra” a Ucraïna però creu que “s’ha d’anar a pams”. I que el primer que cal fer és posar en marxa les “mesures coercitives sense precedents” de la UE per “empènyer” Rússia a una negociació. “No voldríem que fruit de la guerra a Ucraïna acabéssim tenint una revolta d’armilles grogues a Europa”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut