Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

El cap d’epidemiologia del Clínic diu que “si no hi ha sorpreses, el sistema sanitari haurà aguantat molt bé”

Diu que l’Estat “donarà directrius” pel desconfinament i espera “sensibilitat” perquè les comunitat puguin adaptar-les

Agències 08/04/2020
El doctor Antoni Trilla, cap d'epidemiologia del Clínic

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha destacat que si es manté l’estabilització de casos i no hi ha sorpreses, el sistema sanitari haurà aguantat “molt bé” i sense arribar al col·lapse. En declaracions a Catalunya Ràdio, Trilla ha apuntat que encara queden fins a sis dies de pujada de casos greus però ha afegit que gràcies al “gran esforç” fet s’haurà pogut atendre a tothom. D’altra banda, ha afirmat que l’Estat “donarà directrius” pel desconfinament però ha confiat que hi hagi “suficient sensibilitat” perquè les comunitats puguin “adaptar raonablement els seus plans”. Ha defensat però que si les mesures són molt diferents, “els polítics s’hauran de posar d’acord” perquè no es poden fer “coses molt diferents”.

Trilla ha insistit que aquest desconfinament ha de ser “gradual” i amb mesures que segueixin molt l’anàlisi del dia a dia del virus. En aquest sentit, ha afirmat que si passen “entre 14 i 28 dies” amb una tendència “clara” de 14 dies a la baixa de contagis serà clau per plantejar mesures de desconfinament, etapa en que és “cabdal” que l’atenció primària recuperi la capacitat de treball.

Així, ha afirmat que el tancament de Centres d’Atenció Primària “responen a reorganització dels centres perquè es queden sense professionals”. Ha afegit però l’atenció primària ha de tenir un paper important en el procés de desconfinament: “Espero que tot torni a la normalitat perquè és fonamental donar aquesta atenció als pacients”.