Dissabte, 27 de febrer de 2021 - Edició 947
La República

Diversos països de la Unió Europea alliçonen Espanya optant pel tancament total de les seves fronteres

Inclús Alemanya o França han tancat les seves fronteres amb la majoria de països europeus

Avatar
Agències 16/03/2020
Pla general del cartell del Consell d'Europa amb les banderes dels estats membre de fons el 14 de maig del 2019. (horitzontal)

Letònia ha anunciat que tancarà totes les seves fronteres a partir del dimarts. Sumant-se a Lituània, Polònia, Dinamarca, República Txeca i Eslovàquia, ja són 6 els estats de la Unió Europea que han limitat la lliure circulació a l’espai Schengen. D’altres països del bloc no han optat per mesures tant extremes, però també han imposat fort controls. Per exemple, Xipre i Estònia han reimposat controls fronterers on els viatgers hauran de demostrar que no tenen el coronavirus, mentre que Alemanya tanca aquest dilluns les seves fronteres amb França, Àustria, Dinamarca, Luxemburg i Suïssa.

La Comissió Europea va advertir divendres contra la imposició de restriccions unilaterals de desplaçaments dins l’espai Schengen per combatre el virus. “Alguns controls poden estar justificats però les prohibicions generals de viatges no són les més efectives segons l’Organització Mundial de la Salut”, va assegurar la presidenta de l’executiu Úrsula Von der Leyen.

La CE va assegurar que presentaria les seves recomanacions sobre gestió de fronteres davant aquesta pandèmia el mateix divendres, però encara no ho ha fet.

Altres restriccions a la UE

Àustria no ha tancat les seves fronteres, però sí que ha cancel·lat tots els vols dels estats més afectats, Espanya i Itàlia.

Països Baixos, Suècia, Bèlgica, entre molts altres, desaconsellen als seus ciutadans viatjar.