Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Darias i Budó signen un conveni sobre ajuts per pal·liar els danys de catàstrofes naturals

|

- Publicitat -

La consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha demanat aquest dilluns a la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, que transmeti al Govern central i al president, Pedro Sánchez, la “predisposició” del Govern a negociar sobre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

En l’acte de signatura d’un conveni entre les dues institucions en matèria d’ajuts per pal·liar els danys de catàstrofes naturals, que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat i s’ha transmès telemàticament, Budó ha apuntat que el Govern té la “obligació política d’oferir a la ciutadania un horitzó d’esperança”. En aquest sentit, la consellera ha dit que la voluntat de trobar una resolució política hauria de passar per atendre “una llei d’amnistia i poder exercir el dret a l’autodeterminació”.

Publicitat

Budó ha explicat que la iniciativa parlamentària de promoure aquesta llei d’amnistia per als presos de l’1-O parteix que “l’existència de presos polítics i exiliats ho fa encara més dur”. La consellera ha lamentat que “els envits i les traves desgraciadament són continus”, i ha citat la declaració que ha fet aquest dilluns el conseller d’Acció Exterior de la Generalitat, Bernat Solé, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la seva presumpta implicació en l’1-O, o les suposades maniobres diplomàtiques per impedir una conferència del conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, a Estònia.

DIÀLEG DINS LA CONSTITUCIÓ
Darias ha respost: “El diàleg és el camí i la Constitució és el nostre marc i el nostre context; una constitució que abraça, que inclou i que acull”. La ministra ha afirmat que el diàleg s’ha de donar en el marc de la legalitat vigent: “La unilateralitat no donarà el resultat desitjat, sinó més aviat el contrari”, ha afirmat. “El Govern central vol que puguem caminar junts, que puguem avançar junts i que el retrobament sigui possible”, ha conclòs Darias.

Et pot interessar  Aragonès acusa el PSC de tenir un "discurs derrotista" i a Junts de "només parlar d'ells mateixos" i de Puigdemont

Sobre la conveniència d’una llei d’amnistia, la ministra ha assegurat que la política i el diàleg dins de la llei han de ser el marc de resolució de conflictes: “Màxim respecte a l’àmbit judicial, aquest govern no es pronuncia sobre aquestes qüestions”, ha dit.

CONVENI
El conveni que s’ha signat, entre altres aspectes, posa a disposició de les administracions locals gairebé 37 milions d’euros per cobrir el 50% de les seves sol·licituds en relació amb les actuacions per pal·liar els danys de catàstrofes naturals com la DANA que va afectar Espanya a l’octubre del 2019 o el temporal Gloria, que el gener del 2020 va provocar diversos desperfectes. En aquest sentit, Budó ha anunciat que el seu departament “fa una aposta clara per disposar d’un fons específic per a emergències climatològiques que es dirigeixin al món local, deslligat del fons de contingència”; i que es posarà al dia les bases de cara a aquests ajuts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut