Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Consum sanciona 79 grans tenidors amb 6,07 milions per no oferir lloguer social des de febrer de 2020

L'Agència incorpora la publicació al DOGC dels noms i les multes com a mesura dissuasiva, quan hi ha sentència ferma

|

- Publicitat -

L’Agència Catalana del Consum ha sancionat 79 grans tenidors amb 6,07 milions d’euros per no oferir lloguer social a famílies vulnerables des de febrer de 2020. Així ho han detallat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el director de Consum, Albert Melià, aquest divendres i han precisat que dues empreses acumulen gairebé la meitat de les multes (2,7 milions d’euros). Una penalització milionària que surt dels 1.242 expedients oberts en els últims quatre anys. Melià ha explicat que s’ha incorporat, com a mesura dissuasiva, la publicació dels noms dels grans tenidors i les sancions imposades per no complir amb la normativa, sempre i quan la sentència administrativa sigui ferma.

Melià ha concretat que dels 79 grans tenidors sancionats, 27 acumulen més d’un expedient i el 52% dels processos engegats es concentren en dues empreses, tot i que ha matisat que potser no deriva amb penalització econòmica. Es tracten, segons ha informat, de Divarian Propiedad amb 423 expedients i Promotoria Coliseum Real Estate, amb 221 per no oferir lloguer social abans d’iniciar el desnonament del domicili -tal com recull la llei d’emergència habitacional-.

Publicitat

A la vegada, Melià ha assenyalat que ja s’han publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) 11 companyies a les quals se’ls ha multat per no complir amb la normativa com ara Coral Homes, Altamira Santander Real Estate i Claysburg, entre d’altres. El director de Consum ha explicat que des del maig de 2023 l’Agència ha incorporat en tots els procediments sancionadors, un cop les empreses han esgotat la via administrativa, la publicació i difusió de la penalització i el seu nom. “Pot reforçar aquest efecte dissuasiu adreçat als grans tenidors i aquells que estan obligats” a complir amb la regulació, ha recalcat Albert Melià.

Et pot interessar  Capella lamenta que la falta de pressupost impedirà iniciar els 1.700 pisos socials compromesos a Barcelona

El director ha situat les principals actuacions sancionadores a l’àrea metropolitana de Barcelona, ja que a la capital catalana les competències són del consistori: 110 expedients a Badalona, 79 a l’Hospitalet del Llobregat, 66 a Sabadell, 64 a Terrassa, 60 a Santa Coloma de Gramenet, 52 a Mataró, 34 a Vilanova i la Geltrú, 29 a Rubí, 27 a Montcada i Reixac i 26 a Sant Boi de Llobregat.

Multiplicació de les actuacions

Torrent ha detallat que les inspeccions s’han multiplicat per vuit en aquests quatre anys respecte el que s’havia fet anteriorment i d’aquesta manera, “ha fet aflorar actituds que cal erradicar”. Així mateix, ha xifrat que les inspeccions dutes a terme en aquest període s’han incrementat un 779% respecte a 2020 (183 davant 1.792).

Precisament aquest programa que persegueix l’obligatorietat d’un lloguer social es va reforçar l’any passat amb la suma de 19 persones professionals. Així, les denúncies entre gener de 2023 i 2024 es van enfilar fins a les 2.031, un 243% més que entre 2020 i 2022; els expedients oberts fins als 1.087, un 600% més i un total de 168 sancions, un 115% més.

El conseller d’Empresa i Treball sosté que la voluntat d’aquesta iniciativa “no és la sanció per la sanció” sinó “intervenir en un mercat al voltant d’un dret tan sensible com és el de l’accés a l’habitatge”. A la vegada, ha recordat que en aquest àmbit s’han de fer “una bateria de polítiques” i que busquen “impactar” en aquest sector i ha justificat les mesures impulsades pel Govern per “intervenir i que siguin efectives”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut