Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

Collboni no aclareix si prefereix Colau o Trias per pactar i anuncia la figura de l’alcalde de nit en el futur govern

|

- Publicitat -

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, segueix sense aclarir amb qui prefereix pactar a l’hora d’ampliar el seu govern. En una entrevista a Ràdio 4, ha dit que s’entén tant amb Trias com amb Colau i que tots dos tenen el seu “respecte”. Amb tot, sí ha deixat clar que les polítiques que impulsarà el nou executiu seran “progressistes” i que l’acord i els pressupostos arribaran abans de la primavera. Ha anunciat que aprofitarà l’ampliació de regidors per crear la figura de l’alcalde de nit i ha obert la porta a què aquest paper l’assumeixi el futur soci de govern. A banda, ha negat que el PP el votés en la investidura amb la condició que els comuns no entressin a l’executiu: “Va ser a canvi que no hi hagués un alcalde independentista”.

Jaume Collboni té clar que cal “un govern ampliat” i que s’han de construir “majories de govern i de governabilitat a l’Ajuntament”. Amb tot, no ha expressat la seva preferència a l’hora de forjar aquests pactes. Preguntat sobre Xavier Trias i Ada Colau, ha indicat que sent un “gran respecte” per tots dos i que s’hi entén per igual. “He tingut enfrontaments i acords amb l’un i amb l’altre i crec que el diàleg el mantenim”, ha assegurat.

Publicitat

Ha comparat la situació amb la d’un matrimoni i ha dit que per casar-se les dues parts “han de voler i cal saber en quins termes”. “En política els matrimonis tenen a veure amb allò que vols fer a la ciutat”, ha afirmat el socialista que ha posat sobre la taula aspectes com la reforma de l’ordenança de convivència o la de la carta municipal. “No és fàcil perquè costa assumir les noves situacions i soc conscient que els grups hem de fer un procés d’entendre i assumir quin és el nou moment de la ciutat”. Ha remarcat que es tracta d’una qüestió que no depèn només d’ell perquè “fan falta dues persones per ballar un tango”.

Tot i això, ha insistit en què el futur executiu “serà progressista” i seguirà impulsant polítiques en aquesta direcció. Sobre la possibilitat d’aplicar aquesta línia de treball de la mà de Junts ha dit que “les polítiques s’han d’acordar independentment de com s’autoqualifiquin els partits o els dirigents”. Alhora, ha detallat que dintre d’aquesta formació hi ha membres que es defineixen com a socialdemòcrata.

També s’ha referit al suport que va rebre per part del PP durant la investidura i ha negat que es comprometés amb Daniel Sirera perquè els comuns no entressin al govern. “Va ser a canvi que no hi hagués un alcalde independentista, que no és poc”, ha aclarit.

Per altra banda, ha descartat que l’alcaldia de Barcelona es pugui posar sobre la taula de negociació Junts-PSOE: “Els representants de Junts a Barcelona mai m’han dit que això passés. Seria un error perquè trairia la idea que Barcelona té sobirania pròpia”, ha apuntat. En aquest sentit, ha opinat que no seria bo que la inestabilitat d’altres àmbits es traslladessin a la ciutat i ha defensat que els pactes a la capital catalana “comencen i acaben a Barcelona”. Amb tot, ha admès que “pot ser que hi hagi temptacions”.

Et pot interessar  Puigdemont rebutja una repetició electoral o exercir de cap de l'oposició mentre crida a refer la unitat independentista

Alcalde de nit pel futur soci de govern

En un altre ordre de coses, Collboni ha explicat que una de les novetats del futur govern municipal que ha de sorgir d’aquest pacte amb comuns o TriasXBCN serà la creació de la figura de l’alcalde de nit. “Fins ara no podíem per nombre de regidors”, ha dit Collboni, que ha avisat que és un compromís que va adquirir durant la campanya electoral.

Ha *indicat que la principal funció d’aquesta figura serà mediar i coordinar l’activitat de la ciutat durant la nit, especialment en l’àmbit de la cultura i de l’oci nocturn. Tot plegat suposarà dotar aquest càrrec de pressupost i tenir també un equip de treball nocturn. El socialista ha explicat que ciutats com Nova York, París o Londres ja disposen d’aquesta figura, i ha considerat que permetria programar cultura en hores nocturnes o oferir més alternatives d’oci als joves. Collboni s’ha mostrat disposat a cedir aquest paper al partit amb qui arribi a un pacte de govern i ha dit que aquest tema serà “part de l’acord”.

Ampliar la planta judicial

L’alcalde ha reconegut que la millora de la seguretat és un “repte” per a la capital catalana i ha assenyalat els furts i la reincidència com els principals problemes. En aquest sentit, ha dit que té previst parlar amb el ministre de Justícia, Félix Bolaños, per demanar-li un increment de la planta judicial que permeti fer més judicis ràpids.

També s’ha referit a les paraules de Jordi Turull sobre la immigració i la reincidència i ha valorat que és “un greu error” vincular un terme amb l’altre. Ha rebutjat assenyalar col·lectius per la seva procedència i ha defensat aplicar les lleis de la mateixa forma “ja sigui pels d’aquí o pels de fora”.

La connexió del tramvia, pel proper mandat

El socialista ha defensat la connexió del tramvia i ha reconegut que l’opció més senzilla és la que passa per unir Verdaguer amb la Diagonal. Tot i això, ha remarcat que “ara com ara no forma part del pressupost”. Ha explicat que el govern vol acabar primer el tram que arriba a Verdaguer i enfocar-se en dotar de més recursos els barris. “No cometrem l’error de col·lapsar amb obres de nou tot el centre de la ciutat”, ha expressat Collboni que ha dit que “l’Eixample ara ha de descansar”. El socialista ha apuntat que en el proper mandat s’analitzaran quines actuacions s’han de fer, “inclosa l’ampliació del tramvia”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut