Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Colau no vol que es parli d’independència a les municipals

|

- Publicitat -

A un any just de les eleccions municipals del 2023, l’alcaldessa de Barcelona, que fa uns dies va anunciar que es presentaria per tercera i última vegada als comicis, ha enviat un missatge clar als seus rivals. No vol que la campanya es converteixi en una polarització sobre la independència.

En una entrevista al diari La Vanguardia, Colau ha fet una crida a no polaritzar les eleccions ni entre Colau sí, Colau no, ni amb l’eix nacional. Segons la líder dels Comuns, l’actual “estabilització” de la política en clau nacional fa que la Generalitat “hagi de respondre de les seves responsabilitats i obligacions”, i afegeix que “Aragonès va assumir uns compromisos amb mi que no s’estan complint”, en referència a la manca d’inversió en habitatge o mobilitat.

Publicitat

El debat nacional, aparcat
A diferència del 2019, on hi havia de context la imminent sentèntència del Suprem contra els presos polítics, ara Colau considera que pot millorar resultats perquè “el debat no està polaritzat entorn al tema nacional”. “La proposta de diàleg s’obre camí i ha rebaixat la tensió i les pròximes eleccions han d’anar de Barcelona”, ha subratllat. A més, també ha negat que els propers comicis siguin un plebiscit sobre la seva figura. “El tema no seré jo sinó el model de ciutat”, ha assegurat.

D’aquesta manera, la candidata probable dels Comuns -cal passar un procés de primàries- confia que ERC, la seva gran rival electoral, perdi pistonada si el debat sobre el dret a decidir decau. De fet, el darrer baròmetre municipal apuntava a un sorpasso de Barcelona en Comú per primera vegada, apareixent com a guanyadora de les eleccions superant, per molt poc, els republicans. Però hi ha un context nou, el BarcelonaGate, i també les investigacions judicials en marxa que afecten càrrecs dels Comuns, inclosa la mateixa alcaldessa.

El constitucionalisme sí que vol eix nacional
Ara bé, la crida de l’alcaldessa no serà ben rebuda pel bloc constitucionalista, que ha centrat el seu discurs a un any vista en la necessitat d’evitar que ERC arribi al poder. De fet, des de Valents s’ha deixat clar que si és necessari per frenar Ernest Maragall, comptaran amb VOX.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut