Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Clatellada judicial a Cs per la seva obsessió amb l’independentisme

El TSJC rebutja el recurs del partit ultranacionalista contra la fórmula de jurament utilitzada per Torra en la seva presa de possessió

Avatar
Agències 17/12/2020
Carlos Carrizosa i Inés Arrimadas en l'acte de Cs a Barcelona per celebrar el Dia de la Constitució, el 6 de desembre del 2020 (Horitzontal).

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat el recurs de Cs contra la fórmula de jurament utilitzada per Quim Torra en la seva presa de possessió com a president de la Generalitat. El partit considerava que la fórmula “neutralitza” la recepció del càrrec en el moment en què va expressar que només compliria les obligacions que fossin compatibles amb la fidelitat al poble de Catalunya. Al seu parer, això era una acceptació condicionada “il·legal i nul·la”. El tribunal, per la seva part, conclou que no hi ha cap normativa que estableixi els termes que s’han d’utilitzar per prendre possessió del càrrec.

Els magistrats subratllen que si bé hi ha l’article 108.8 de la LOREG que és aplicable als diputats dels parlaments autonòmics, en aquest cas no s’ha recorregut la fórmula utilitzada per Torra quan va prendre possessió com a diputat del Parlament, sinó com a president de la Generalitat. El que es recorre, per tant, no és la presa de possessió d’un càrrec electe, sinó d’un candidat investit per la majoria dels diputats d’un parlament. En aquest cas, l’exigència que es juri o prometi obediència o lleialtat a la Constitució i al rei no està prevista en cap norma.

D’altra banda, el tribunal també remarca que tot i que Torra no va prometre acatar la Constitució, això no suposa que no estigui subjecte a ella.