Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Catalunya vol atraure inversions, plantes de producció i centres tecnològics de la Xina amb una nova oficina

El gegant asiàtic és el tercer estat fora de la UE amb més filials al país i el segon destí no europeu en exportacions

|

- Publicitat -

El Govern crea una oficina formada per persones d’origen xinès per potenciar la captació d’inversions de la Xina a Catalunya ubicada a la seu d’Acció a Barcelona, que treballarà amb les seus de l’agència pública a Pequin, Xangai i Hong Kong. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ho ha anunciat en una jornada de treball amb un centenar d’empreses on ha participat l’ambaixador del país a l’Estat, Yao Jing. Ara mateix, amb més de 2.300 milions d’euros exportats per Catalunya el 2022, la Xina és la segona destinació no europea amb més volum de vendes d’empreses catalanes, només per darrere dels Estats Units. Tot i el volum, el Govern reconeix que “hi ha un recorregut molt important a fer” per vendre més al gegant asiàtic.

En el seu discurs, l’ambaixador s’ha fet ressò de les paraules de dimarts del primer ministre xinès, Li Qiang, al fòrum econòmic mundial de Davos que va assegurar que l’economia de la Xina està oberta a negocis i té potencial per rebre més inversió estrangera. Aquest dimecres es va publicar la dada oficial del producte interior brut del gegant asiàtic, que va créixer un 5,2% el 2023.

Publicitat

Segons l’ambaixador, la Xina vol fer més negoci amb empreses internacionals i també importar més des d’Europa. En concret, ha animat l’empresariat català a vendre productes com el vi o l’oli que “han tingut bona acollida entre els consumidors” i també ha destacat l’interès per comprar maquinària a gran escala. Alhora, ha demanat millorar les comunicacions aèries entre els dos països. “Per favor, creïn més línies directes que connectin la Xina i Espanya”, ha destacat Yao Jing.

El titular de Treball ha explicat que tornarà a viatjar a la Xina a l’abril, en una nova missió institucional a un país que el Govern veu com a “estratègic”. El conseller ja va viatjar al gegant asiàtic a l’octubre i vol repetir per “continuar treballant en la mateixa direcció perquè els resultats són molt positius”.

Actualment, hi ha més de 200 filials d’empreses xineses establertes a Catalunya, amb un creixement exponencial dels darrers anys que ha portat la Xina a ser el tercer país no europeu més important en nombre de filials a Catalunya, només precedit pels Estats Units i Japó. En el rànquing absolut, es troba a l’onzena posició.

A banda de Wanhua, la multinacional de distribució química que va anunciar que obriria un centre d’innovació a l’octubre, destaquen altres projectes d’inversió recents com el de l’empresa xinesa del sector tèxtil Shanghai Jingqingrong Garment, que obrirà a Catalunya la seva primera planta de producció a l’estranger.

Segons el Departament, la Xina és un dels inversors més grans a escala global però un dels països menys establerts a Europa en l’àmbit de la manufactura. Per això, volen captar plantes de producció, seus centrals o centres tecnològics d’empreses xineses dels sectors de la mobilitat i la salut, principalment. El pla impulsat per Acció busca, precisament “captar inversions i ajudar el teixit productiu català a industrialitzar-se”, ha dit Torrent. “La Xina és un soci estratègic que per a nosaltres constitueix una prioritat”, ha afegit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut