Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Calvet demana “corregir les importantíssimes disfuncions” de la proposició de llei per contenir el preu dels lloguers

|

- Publicitat -
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s’ha mostrat partidari aquest dijous de “corregir les importantíssimes disfuncions” de la proposició de llei per contenir els preus del lloguer mitjançant una reunió en primera instància dins del Govern i “posar sobre la taula” el text original i els informes de l’ACCO i el Consell de Garanties Estatutàries, dels quals ha dit que “són molt contundents”. Segons el conseller, la manera com el Departament de Justícia ha abordat aquesta qüestió, pactant el text amb el Sindicat de Llogateres i presentant-ho com a proposició de Llei, “no és la més adequada”. Ara, ha afegit, la iniciativa ja correspon als grups parlamentaris negociar i tramitar les esmenes.
En aquest sentit, el conseller ha defensat les esmenes que pensa presentar Junts per Catalunya i n’ha destacat una orientada a corregir “desprotecció” cap als petits propietaris” que presenta l’actual text i una altra perquè s’incentivi la rehabilitació.

De la primera, ha subratllat que l’actual mercat de lloguer a Catalunya és “molt atomitzat” i que hi ha molts petits propietaris mantenen preus per sota de l’índex. Amb la proposició de llei, sosté, se’ls “condemnava” a a mantenir un preu inferior davant productes més nous que podrien situar-se en l’índex que s’estableixi. “Això és una desprotecció molt gran cap al petit propietari”, ha criticat el conseller, que vol que es faci una distinció amb el gran tenidor.

Quant a la promoció per a la rehabilitació, Calvet ha ressaltat la importància que “estigui molt viva”, sobretot orientada a l’eficiència energètica, i que els propietaris busquin un manteniment i rehabilitació permanent.

Publicitat

Segons el conseller, el text provoca una “desincentivació” a la rehabilitació perquè després els propietaris no poden actualitzar el preu del lloguer i ha afegit que contradiu una de les línies del programa de reactivació econòmica i protecció social que va aprovar el Govern. En aquest sentit, l’esmena de JxCAT pretén que hi hagi la possibilitat de pujar al preu de referència si l’habitatge “està rehabilitat o es vol rehabilitar”.

Aquest dimecres, JxCat va anunciar que mantenia fins a vuit esmenes que va presentar a finals de juliol a la proposició de llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge. El president de la Generalitat, Quim Torra, però, aposta per mantenir el text inicial pactat amb ERC, CatECP i la CUP i amb la col·laboració del Sindicat de Llogaters. “Treballaré perquè aquest acord sigui el resultat final”, va dir Torra, que va afegir que “el treball conjunt” fet el complau.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut