Edició 2040

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 25 de febrer del 2024
Edició 2040

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 25 de febrer del 2024

Bosch creu que Borrell “es va endur l’hostilitat” a Brussel·les i que amb la nova ministra “com a mínim es pot parlar”

|

- Publicitat -

El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, celebra que amb la sortida de Josep Borrell del govern espanyol el ministeri “no ha plantejat nous recursos” contra les delegacions catalanes. “Borrell volia acabar amb l’acció exterior del Govern i no se n’ha sortit”, afirma en una entrevista amb l’ACN. “L’enfrontament que va plantejar l’hem sabut superar”, afegeix, remarcant que Borrell “es va endur l’hostilitat a la Comissió Europea, on continua donant mostres de la seva escassa diplomàcia”. “Ara ens trobem amb un servei diplomàtic amb el qual tenim grans diferències, però com a mínim es pot parlar”, afirma, confirmant que ja ha conversat per telèfon amb la nova ministra, Arancha González-Laya.

“Les 15 delegacions estan plenament operatives i no hi ha cap recurs viu, destaca Bosch, que afirma que “no es pot qüestionar” l’acció exterior catalana. “Andalusia gasta tres vegades més amb un nombre de delegacions similars”, recorda el conseller.

Publicitat

Segons explica Bosch a l’ACN, “des que ha marxat Josep Borrell, el ministeri no ha plantejat nous recursos, vies legals ni cap campanya” contra les delegacions del Govern. El conseller i González Laya s’han emplaçat “parlar de tot”, explica Bosch.

Pel conseller, és evident que “les diferències fortes continuen existint” però és positiu que ara “hi hagi diàleg, en tots els àmbits”. “És el que sempre hem reclamat”, precisa.

Canvi de percepció

Bosch creu que el canvi al govern espanyol, amb la coalició del PSOE i Podem i la possibilitat de diàleg, ha permès que a nivell internacional el posicionament que havia mantingut tradicionalment el Govern “encara sigui més acceptat” i s’hagi reconegut com “la línia adequada”.

“Va quedar de manifest que l’actitud del govern espanyol, de confrontació i repressió era tirar enrere, i això a vegades generava estupefacció entre els interlocutors internacionals”, recorda. “No som a l’edat mitjana, sinó al segle XXI”, afirma.

De fet, Bosch creu que alguns posicionaments internacionals han “influït” en el canvi d’estratègia del govern espanyol. Per exemple, diu que el fet que el Consell d’Europa hagi enviat un relator per fer un informe sobre presos polítics a Espanya i Turquia “lamina la imatge de l’Estat, i en són ben conscients”.

“Europa qüestiona les maneres de l’Estat espanyol, està qüestionant l’existència de presos polítics exiliats, i per això envien algú a fer preguntes, el Consell d’Europa n’és un exemple molt clar”, destaca.

“El govern espanyol no pot sostenir aquesta mala reputació internacional, i això ha ajudat i continuarà ajudant a que el govern espanyol rectifiqui errors històrics dels últims anys”, assegura.

Grup dels Verds/ALE

Preguntat pel fet que finalment els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín no formin part del grup dels Verds/ALE, Bosch afirma que és una qüestió dels ecologistes europeus, que no ho han volgut.

“Nosaltres ho vam intentar”, diu, en referència a ERC. “El que no faré és pronunciaments sobre els Verds, són ells que haurien de respondre. El que trobo és que hauria estat lògic que es poguessin integrar al grup i és el que vam demanar”, diu.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut