Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Borrell disfressa la realitat i vol fer creure que tots els ministres europeus d’exteriors li donen suport

|

- Publicitat -

La Unió Europea imposarà noves sancions a Rússia per vulneració de drets humans arran del cas de l’opositor rus Alexei Navalni. Els ministres d’exteriors de la UE han arribat aquest dilluns a un principi d’acord per activar per primera vegada el nou mecanisme europeu que permet sancionar a un país tercer per violar els drets humans. Tot i això, els 27 encara han de decidir quins individus es veuran afectats per aquestes noves sancions. De totes maneres, els estats membre de la UE s’han compromès a buscar “espais” de diàleg amb el Kremlin en qüestions com l’acord nuclear amb l’Iran o en l’àmbit sanitari.

Les sancions s’afegiran a les imposades per l’annexió de Crimea del 2014, per les activitats russes a l’est d’Ucraïna i per l’ús d'”armes químiques” en l’enverinament de Navalni. L’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha assegurat que cap ministre d’exteriors ha criticat el seu polèmic viatge a Moscou. “Tothom m’ha donat suport”, ha dit en finalitzar la reunió de ministres que presidia. El cap de la diplomàcia europea ha reiterat que tenia un mandat d’una “gran majoria d’estats membres” per trobar-se amb les autoritats russes.

Publicitat

Brussel·les començarà a treballar aquest mateix dilluns en la nova llista de sancions. L’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha avisat que entraran al llistat aquelles persones que estiguin “directament relacionades” amb la detenció, sentència i environament de Navalni. Tanmateix, la UE no castigarà a cap personalitat russa si no té proves clares de la seva vinculació amb el cas de l’opositor, segons ha explicat Borrell després de la reunió de ministres. El cap de la diplomàcia europea calcula que trigaran una setmana a acabar de definir el llista de sancions. “Espero que no s’allargui gaire més”, ha dit Borrell.

Els ministres d’exteriors de la UE no han parlat sobre la revisió més estratègica de la relació amb Rússia. Un replantejament que començaran a analitzar més endavant per preparar les discussions dels líders europeus a finals de març sobre la política exterior amb Rússia arran de l’empitjorament de les relacions pel cas Navalni. La ministra d’Exteriors espanyola, Arancha González Laya, ha afirmat que Espanya dona suport a les noves sancions, però també a la voluntat de la UE de mantenir vies de diàleg obertes amb el Kremlin sobre àmbits d’interès comú. “Això no significa dinamitar tots els ponts, però sí calibrar-los”, ha dit Laya, lamentant el deteriorament de les relacions amb Rússia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut