Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

Bárcenas confessa que el PP tenia caixa B i que Rajoy n’estava al corrent

L’extresorer del partit envia un escrit a la Fiscalia Anticorrupció on apunta que Rajoy va destruir els papers on s’anotaven els moviments en negre però que ell en va conservar una còpia

Agències 03/02/2021
Luis Bárcenas ha detallat a la fiscalia com funcionava el finançament del partit i acusa Rajoy de ser-ne coneixedor.

L’extresorer del PP Luis Bárcenas ha remès un escrit a la Fiscalia Anticorrupció en el qual afirma que l’expresident del Govern espanyol i exlíder del PP Mariano Rajoy va destruir els papers on s’havien apuntat tots els moviments de la suposada caixa B del partit “sense saber” que ell en conservava una còpia.

L’escrit, amb data de 26 de gener, s’ha donat a conèixer tot just cinc dies abans que l’Audiència Nacional espanyola el comenci a jutjar per la reforma de la seu nacional del partit sufragada amb diners de la presumpta comptabilitat paral·lela.

Bárcenas, que compleix 29 anys de presó per la primera època de la trama Gürtel (1999-2005), comença l’escrit reafirmant la seva “voluntat de col·laborar amb la justícia”, tant en la peça sobre la caixa B, per la qual precisament s’enfronta cinc anys més de presó, com en “les altres que estiguin pendents d’enjudiciament o plena instrucció”.

Així, al llarg de 8 pàgines, explica que en els papers s’anotaven les donacions que, principalment, feien empresaris, directament a qui va ser tresorer del PP, Álvaro Lapuerta, a la mateixa seu del partit, al carrer Génova de Madrid, o “de vegades a restaurants”, a canvi d'”importants adjudicacions d’obres i serveis públics”.

Bárcenas assegura que Mariano Rajoy “era perfectament coneixedor de totes aquestes actuacions”. “Fins al punt que a començament del 2009, vam tenir una reunió al seu despatx, en la qual vaig mostrar els papers d’aquesta comptabilitat B i em va etzibar que com podia conservar encara tota aquella documentació comprometedora, que va acabar, destruint personalment a la màquina destructora de papers sense saber que jo en guardava una còpia”, relata en l’escrit.