Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

ÀUDIO | Prohibit parlar català al Congrés dels Diputats

|

- Publicitat -

Ara ja no serveix protestar un dia, com diu LLuís Llach cal desobeïr 

Retirades de la paraula i avisos als diputats al Congrés que han defensat una proposició de reforma del reglament del Congrés perquè contempli la possibilitat d’intervenir i presentar documents en català, gallec i basc. La proposició no ha començat amb bon peu i, malauradament, té poques opcions a sobreviure, ja que el PSOE no hi dona suport i, per tant, no obtindrà els vots necessaris.

Publicitat

La primera intervenció ha estat la de Montse Bassa (ERC) a qui se li ha retirat la paraula, és a dir, ha estat expulsada de la tribuna per parlar en català. Ho ha fet el vicepresident del congrés Alfonso Rodríguez (PSOE), que presideix la sessió a causa de l’absència de Meritxell Batet.

Així doncs, Bassa ha destacat que “si hi ha unitat dels partits independentistes catalans perquè es parli en català al Congrés és per demostrar el supremacisme castellà, la seva intolerància i la hipocresia d’una Espanya plural”. Al seguir la intervenció en català i després de tres avisos, Alfonso Rodríguez Gómez ha decidit retirar-li la paraula.

Seguidament, Rodríguez també ha expulsat de la tribuna als diputats de la CUP i el BNG, Albert Botran i Néstor Rego, per intervenir en català i gallec. Així mateix, Rodríguez també ha advertit a Míriam Nogueras i Joan Baldoví per parlar en català, i Joseba Andoni Agirretxea i Mertxe Aizpurua per fer-ho en basc.

La majoria dels diputats defensors de la iniciativa han pujat al faristol i han parlat amb la seva llengua pròpia, altres com Ferran Bel, portaveu del PDeCAT al Congrés, ha dit una frase en català i després la seva traducció en castellà.

Et pot interessar  VIDEO | L'humorista Txabi Franquesa deixa amb un pam de nas una dona que fa 60 anys que viu a Catalunya i no s'ha dignat a aprendre català
Publicitat

Opinió

Minut a Minut