Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Asens fa l’heroi per la negativa del PSOE a voler reformar el delicte de sedició

|

- Publicitat -

El portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha instat el PSOE ha fer una proposta per reformar el delicte de sedició del Codi Penal. “Perquè hi hagi una majoria suficient primer ha d’haver una proposta”, ha dit en una entrevista a ‘Rac1’. I, en aquesta línia, ha lamentat que el PSOE s’escudi dient que no hi ha prou majoria per tirar endavant la reforma quan encara no s’ha obert ni el debat. Segons Asens, hi ha temps per arribar a un acord abans que acabi l’any. D’altra banda, ha avançat que el seu grup presentarà una esmena al Congrés perquè els secrets oficials es desclassifiquin com a màxim en 20 anys, i no els 50 que estableix la llei aprovada ahir al Consell de Ministres.

Després que aquest dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi insistit que “no hi ha majoria” per reformar el delicte de sedició, Asens li ha replicat que perquè hi hagi una majoria suficient primer hi ha d’haver una proposta. En aquest sentit, ha reclamat a PSOE i ERC que posin sobre la taula la seva proposta sobre aquesta qüestió. Segons Asens, en els últims mesos els dos partits s’han mogut i han sortit de les seves “zones de confort” però ara cal fer un pas més.

Publicitat

El portaveu d’En Comú Podem al Congrés considera que l’acord és “més a prop que mai” i ha afegit que “els números surten molt fàcilment” sumant la majoria de la investidura. Per a Asens, els mesos que queden per acabar l’any són suficients per arribar a un acord i ha instat PSOE i ERC a posar-se a treballar en aquest tema a partir del setembre.

Et pot interessar  Aragonès supera Puigdemont segons una enquesta de líder més ben valorats, però té per davant Asens i Albiach

Asens ha afegit que una reforma del delicte de sedició “facilitaria el possible retorn dels exiliats” i que, a més, “reforçaria” els indults dels condemnats per l’1-O.

Pel que fa al projecte de llei d’informació classificada que va aprovar ahir el Consell de Ministres, Asens veu “excessiu” el termini màxim de 50 anys. I ha posat com a exemple que les persones que tenen ara més de 40 anys no arribaran a saber mai què ha passat amb el cas Pegasus. Ha concretat que la proposta del seu grup és que la desclassificació sigui de màxim 20 anys per als alts secrets, de 10 per als secrets, 5 per als confidencials i 3 per als restringits.

Segons ha dit, hi ha temps per negociar el contingut de la llei i “convèncer” els socis de govern. Així mateix, ha avisat el PSOE que “no hi ha alternativa si volen aprovar la norma amb la majoria de la investidura”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut