Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Artadi insta a blindar el català i la immersió lingüística a través de la LEC

|

- Publicitat -

“Canet és la porta d’entrada a carregar-se la immersió lingüística”. Així de contundent s’ha mostrat la vicepresidenta de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, en una entrevista a Ràdio 4, on també ha afirmat que si no es defensa Canet, “pot caure tot el sistema”. Artadi fa referència a la polèmica per la sentència judicial que obliga una classe de P-5 d’una escola del municipi del Maresme a impartir el 25% de la docència en castellà. En aquest sentit ha instat a blindar el català i la immersió a través de les eines pròpies que té la Generalitat, com ara la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), que segons ha assegurat no s’està complint en alguns centres. També ha advertit ERC de les “conseqüències” de no complir els acords de legislatura.

Artadi, que ha considerat “intolerable” i “una vergonya” alguns dels discursos que s’estan sentint al Parlament arran de la polèmica lingüística, com el del portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que va comparar el cas amb l’assassinat d’ETA del regidor d’Ermua del PP Miguel Ángel Blanco, ha criticat que el PSC es posi “de perfil” en aquesta qüestió. La líder de JxCat ha recordat que els socialistes havien estat protagonistes de la qüestió de la immersió amb figures com la de la diputada Marta Mata, i per això ha lamentat que aquest dissabte no hagin volgut assistir a la manifestació en defensa de la llengua a Barcelona “per por a que els xiulin” i pel càlcul polític d’intentar aconseguir vots de Ciutadans, partit que, ha afirmat, “s’està desintegrant”.

Publicitat

Davant d’aquest escenari, Artadi ha reclamat un “pla de xoc” per intentar protegir la llengua i la immersió “des d’aquí” perquè “mai tindrem un govern espanyol que blindi el català”. En aquest sentit ha recordat que l’anomenada Llei Celáa havia de ser una protecció per a la llengua, i en canvi, “estem en un dels moments més difícils de les darreres tres dècades”. En aquest escenari la líder de Junts ha instat la ciutadania a ser “militant” en l’ús de la llengua.

Et pot interessar  La JEC considera propaganda electoral la proposta de finançament singular d'Aragonès

A parer d’Artadi cal “assegurar” que el català és “llengua de futur”, i que la “llengua pròpia de Catalunya, en singular” no “pateix” per les “onades” de persones “nouvingudes i desitjades”. En aquest sentit ha recordat que la immersió “va permetre l’ascensor social” i ha advertit que ara “s’ha de reforçar”. També ha reclamat que la comunitat educativa no se senti “desemparada”.

A l’entorn de la Llei Audiovisual ha recomanat “esperar a veure com acaba” i ha considerat que “l’oportunitat” que tenia l’independentisme era “la negociació dels pressupostos”. En aquest sentit ha lamentat que setmanes enrere ERC, a través del diputat Gabriel Rufián, va donar llum verda als comptes públics “sense tenir res segur”.

Sobre el Govern de la Generalitat, Artadi s’ha mostrat preocupada pel fet que l’acord de legislatura “ha durat sis mesos” a Aragonès, després que la CUP no donés suport als pressupostos. Junts per Catalunya, ha afirmat, no dona el pacte per trencat perquè no “abandona” el 52% independentista representant a la cambra catalana, però si ha alertat que hi ha algunes parts del pacte de legislatura entre el seu partit i ERC que “no s’estan complint”, i ha advertit que això té “conseqüències”. Finalment, sobre la taula de diàleg, Artadi reitera el que ja va dir en el seu moment, que és com un animal mitològic perquè no existeix. “L’únic que hi guanya és Sánchez, que dona el missatge a Europa que està parlant amb els independentistes i que li donen suport”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut