Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Artadi culpa ERC de “vetar” part de l’independentisme a la taula de diàleg

|

- Publicitat -

La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, ha replicat al president d’ERC, Oriol Junqueras, que és “poc coherent” que ERC “veti” part de l’independentisme a la taula de diàleg. D’aquesta manera s’ha expressat en una entrevista a ‘Ràdio 4 i La2’ després que aquest dijous Junqueras considerés “poc coherent” que JxCat es “desentengui” de la taula de diàleg amb l’Estat quan ha defensat el ‘sit and talk’. “La realitat és que Aragonès, qui havia de signar el document, no va posar els noms proposats per Junts”, ha afegit Artadi responsabilitzant-ne el president de la Generalitat. La vicepresidenta de JxCat ha instat ERC a explicar si hi ha hagut” mala negociació o engany” amb els pressupostos de l’Estat. “Alguna cosa no ha funcionat”, ha conclòs.

“Si realment creuen amb aquest instrument, és poc coherent que hi segui només un partit que és la minoria de l’independentisme i deixi fora de la taula a la majoria de l’independentisme”, ha argumentat Artadi. Preguntada per si ERC els va vetar, la vicepresidenta de Junts ha dit que els republicans insisteixen que va ser el PSOE però ha subratllat que el president de la Generalitat, qui havia de signat el document dels assistents, no va posar els noms proposats per Junts.

Publicitat

Artadi ha defensat que la proposta del seu partit era “seriosa” per donar una “oportunitat de veritat” a la taula de diàleg. I que, per això, ha argumentat, van escollir de representants el secretari general del partit, Jordi Sànchez, l’exconseller Jordi Turull, la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, i el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró. “Més seriós que això no es pot demanar”, ha afegit.

Et pot interessar  Junts i ERC assenyalen Salvador Illa pel 'cas Koldo' i diuen que ha de donar explicacions

Segons Artadi, ja és moment que els que han defensat la taula del diàleg com a instrument “vàlid”, en referència a ERC, comencin a “retre comptes” del que ha donat de si aquest espai. I ha destacat que la taula només s’ha reunit dues vegades per fer “fotos protocol·làries de les quals no n’ha sortit res”.

Pel que fa als pressupostos de l’Estat, la vicepresidenta de JxCat ha qualificat de “sorprenent” que ERC hagi arribat a un acord “que al final no ha acabat en res”. I veu la negociació com una “oportunitat perduda” perquè, segons ha dit, la unitat de l’independentisme al Congrés “s’ha esvaït”. Artadi també ha dit que ERC hauria d’haver “cobrat per avançat” negociant a la cambra baixa perquè al Senat no tenen prou força per ser decisius.

Artadi ha tornat a assenyalar Aragonès com el “màxim responsable” que no es puguin tirar endavant els pressupostos de la Generalitat amb la CUP. I ha insistit que això suposa un “trencament de les aliances” i un “gir de guió”. Davant d’aquesta situació, torna a demanar una reunió dels tres partits (Junts, ERC i la CUP) i de les entitats si cal per “redreçar” el rumb de la legislatura. En aquest sentit, ha afirmat que hi ha elements, com la qüestió de confiança del president de la Generalitat a mig mandat, que no se sap com han quedat. I també ha retret a Aragonès que quan va començar a negociar amb els comuns “no hi havia un ‘no’ definitiu de la CUP”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut