Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Artadi creu que la via unilateral ha d’existir “sempre” tot i que ara es prioritzi el diàleg

La consellera demana que l'independentisme ha de deixar de ser tàctic per a ser més estratègic, ampli i unitari

|

- Publicitat -

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha fet una crida perquè el judici de l’1-O es converteixi en “una oportunitat” per guanyar projecció internacional. Així s’ha expressat en una entrevista a l’ACN, on ha instat la ciutadania a “aprofitar al màxim” el context de “repressió” per explicar també tot el que anirà passant a les societats catalana, espanyola i europea. A més, la portaveu del Govern ha opinat que la via unilateral ha d’existir “sempre” tot i que ara es prioritzi el diàleg. D’altra banda, Artadi ha anunciat que el pressupost del 2019 pretén recuperar el Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC), i s’ha mostrat confiada que els comptes s’acabin aprovant. Alhora, assegura que no veu eleccions “a curt termini”.

Artadi ha insistit en “donar la volta” a la situació i aprofitar a escala internacional aquesta nova ofensiva de l’Estat contra Catalunya: “Donat que hem de passar per la repressió, el judici també és una oportunitat per a la projecció internacional”, ha sentenciat durant l’entrevista. La consellera també reclama controlar la part “més emocional” pel benefici del moviment independentista: “És un judici contra Catalunya”, ha asseverat.

Publicitat

La portaveu de l’executiu preveu mobilitzacions durant els moments “més àlgids” del judici. En aquesta línia, Artadi aposta per pensar molt bé el “com, quan i amb quin objectiu” es fa cada acció, per no desgastar la ciutadania. I és que la consellera creu que el moviment independentista ha de deixar de ser tàctic per a ser més estratègic, ampli i unitari: “Estem anant cap aquí”.

Sigui com sigui, Artadi admet que també hi ha elements en contra com ara la incertesa, la impaciència, el patiment dels empresonats, “exiliats” o encausats. Tot i això, creu que l’estratègia s’ha anat “refent” tot i que “ha costat”: “És complex però és molt més estable ara que fa un any”.

Encara sobre l’estratègia independentista, Artadi ha reiterat que la via unilateral “sempre ha d’existir”, i ha recordat que aquesta praxi és la que va permetre l’1-O. Tot i això, ha remarcat que ara mateix cal apostar pel diàleg amb Madrid, això sí, “sense renunciar a res”.

Recuperar el PUOSC

En un altre àmbit, Artadi ha anunciat que la Generalitat treballa per recuperar el PUOSC als pressupostos del 2019: “Els comptes han de poder permetre-ho de manera gradual”, ha explicat. En les declaracions a l’ACN, la consellera ha detallat que el Govern pretén incorporar el pla únic d’obres i serveis progressivament, ja que també s’està apostant pel retorn de les pagues extra i per incorporar nous mestres, metges, bombers i Mossos.

Artadi ha exposat que ja hi ha hagut les primeres reunions del departament d’Economia amb la secretaria d’administració local de la Generalitat per poder fer possible la incorporació del PUOSC als pressupostos, que confia en poder aprovar. La consellera preveu que el 2019 posi les primeres pedres del pla únic d’obres i serveis i que el 2020 ja hi hagi els primers fruits, tant d’aspectes com ara el manteniment com, sobretot, d’inversions.

Finalment, Artadi ha opinat que “unes eleccions a curt termini no són el que necessita el país”. “No les veig”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut