Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Aragonès testifica aquest dimecres al jutjat per l’espionatge del CNI amb Pegasus

El jutjat també havia d’interrogar com a investigada l’exdirectora del CNI Paz Esteban, destituïda arran del cas, però la seva declaració s’ha ajornat fins al gener

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, declara aquest dimecres al matí davant el jutjat d’instrucció número 29 de Barcelona, que investiga l’espionatge que va patir per part del CNI amb el programa Pegasus. Aquest dimecres, el jutjat també havia d’interrogar com a investigada l’exdirectora del CNI Paz Esteban, destituïda arran del cas, però la seva declaració s’ha ajornat fins al gener a petició de la seva defensa, exercida per l’Advocacia de l’Estat.

El jutjat de Barcelona és el primer que cita com a investigat pel ‘Catalangate’ a un responsable del servei d’intel·ligència espanyol. En el marc de la investigació, el magistrat també ha demanat documentació al mateix CNI, a l’empresa israeliana NSO Group, fabricant del programari espia, i al Tribunal Suprem perquè confirmi si va autoritzar l’espionatge. A més a més, ha demanat al Consell de Ministres que desclassifiqui informes del CNI sobre l’espionatge a independentistes amb Pegasus. Tot i que el Consell de Ministres encara no ha donat resposta a la petició, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, no ha tancat la porta a proporcionar la informació.

Publicitat

El mòbil de Pere Aragonès, aleshores vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, va infectar-se mitjançant tres SMS els dies 4, 5 i 13 de gener del 2020, i posteriorment, va patir un altre un atac de ‘0 click’. En aquest context, hi havia l’amenaça que s’inhabilités l’aleshores president de la Generalitat, Quim Torra, i s’acabava de produir la investidura del president espanyol, Pedro Sánchez, amb el suport d’ERC.

Aragonès arribarà cap a les nou del matí a la Ciutat de la Justícia acompanyat del seu advocat, Andreu Van den Eynde, i de la seva cap de gabinet, Helena Ricomà, segons han explicat fonts de Presidència a l’ACN. Està previst que la declaració la faci a partir de dos quarts de deu del matí i Presidència afirma que Aragonès respondrà les preguntes de totes les parts, ja que, en tant que víctima, el seu interès és que s’esclareixin tots els fets. Un cop acabi de declarar atendrà els mitjans de comunicació a les portes de la ciutat de la justícia.

Et pot interessar  Aragonès retreu a Puigdemont que "més enllà de tornar" no ha dit què faria els pròxims quatre anys

El president Aragonès ha celebrat que s’estigui investigant la seva querella per esclarir l’espionatge amb Pegasus i considera que s’ha d’arribar “fins al final”. Alhora opina que malgrat que es pugui intentar alentir el procediment, s’ha de saber qui va autoritzar l’espionatge, quin era el motiu d’aquest espionatge i què se n’ha fet de la informació extreta dels seus dispositius. En aquest sentit, espera la màxima col·laboració de totes les parts.

La investigació per l’espionatge massiu a independentistes catalans a través dels seus telèfons mòbils està dispersa en diversos jutjats,

Publicitat

Opinió

Minut a Minut