Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Marlaska desclassificaria els documents del CNI sobre Pegasus si la justícia ho ordena

La Moncloa encara ha de respondre la petició del jutjat barceloní que va demanar al govern espanyol desclassificar els documents del CNI relacionats amb l’espionatge a Aragonès

|

- Publicitat -

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, només desclassificaria els informes del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) relacionats amb l’ús de Pegasus i l’espionatge a independentistes si hi ha una ordre judicial que així ho indiqui, tot i que aquesta situació ja s’ha donat. De fet, la setmana passada, el jutge de Barcelona que investiga l’espionatge amb Pegasus al president de la Generalitat, Pere Aragonès, va demanar al govern espanyol desclassificar els documents de l’espionatge, una petició que la Moncloa encara ha de respondre.

“Es desclassificarà els documents sol·licitats per l’autoritat competent que s’entengui oportuns, raonables i conformes a la llei”, ha afirmat Marlaska en declaracions a mitjans aquest dilluns, 11 de desembre. Tanmateix, el ministre no ha parlat sobre l’estat de la petició de la justícia barcelonina, que demanava al Consell de Ministres desclassificar tota la informació del CNI relacionada amb l’espionatge a Aragonès, que el mateix CNI va admetre haver dut a terme amb l’aval del Tribunal Suprem.

Publicitat

El jutge també formulava una sèrie de preguntes, com ara sobre si el CNI disposava de llicència per utilitzar el programa, si va ser el mateix CNI, o un altre organisme, el que el va comprar a l’empresa israeliana NSO Group, i quines persones concretes van participar en la transacció. Finalment, va sol·licitar al CNI que aporti els documents relatius a l’encàrrec, la compra, la instal·lació, el pagament, la formació i el suport de l’ús de Pegasus.

Sobre la citació judicial de l’exdirectora del CNI Paz Esteban per l’espionatge al president de la Generalitat, Pere Aragonès, Marlaska s’ha limitat a dir que confia que “declararà en els termes que consideri precisos i conforme a la llei”.

Et pot interessar  Aragonès proposa una conselleria específica per a la llengua catalana si torna a ser president

El pròxim dimecres, 13 de desembre, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, declararà en persona al jutjat d’instrucció que porta la seva querella per l’espionatge amb el programari Pegasus. Fonts del Govern han explicat aquest diumenge que anirà presencialment a la Ciutat de la Justícia per comparèixer com a perjudicat davant del jutge que investiga si va ser espiat a través del telèfon mòbil com altres dirigents independentistes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut