Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Aragonès retreu a Junts les esmenes i reivindica “el diàleg i la negociació” amb el govern espanyol

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha abordat diverses qüestions relacionades amb l’actualitat política catalana en una entrevista amb TVE 2, entre elles el projecte pressupostari i les esmenes que ha rebut, o la continuïtat de la taula de diàleg, després que el PSOE tornés a menystenir-la.

Aquest divendres, 3 de març, la Comissió d’Economia del Parlament vota les esmenes de Junts per garantir els macroprojectes, i les del PSC que volen eliminar el pla pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU). Sobre la RBU, la qual no entrava a l’acord signat amb els socialistes, Aragonès ha matisat que la llei d’acompanyament que va entrar al Parlament sí que fa una menció a aquest tema, concretament a una futura normativa del pla pilot: “Si hi estiguessin en contra, no haurien de patir gaire”, ha dit.

Publicitat

Amb tot, el president ha aprofitat la qüestió per carregar contra els seus exsocis de Govern, Junts, tot assegurant que el grup de Laura Borràs ha presentat esmenes als comptes per intentar “generar esquerdes” i erosionar. Aragonès també ha subratllat que Junts va trencar el seu compromís en abandonar l’executiu, i que la formació haurà de plantejar-se què fer amb la presidència del Parlament si finalment Borràs és condemnada pel cas de la gestió a la ILC. Respecte a la “persecució política” que denunciava la presidenta de Junts, Aragonès ha dit que l’acusació que pesa sobre ella no hi té “res a veure”.

Sobre la ja oblidada taula de diàleg, el cap de l’executiu ha demanat continuar amb el “compromís” entre el govern català i espanyol per “el diàleg i la negociació” de la qüestió catalana, tot criticant que “el govern espanyol intenta escapar-se del compromís” i que fer-ho és “fer un pas enrere”. Aragonès assegura que la taula de diàleg no és qüestió de fer una fotografia, sinó que és una qüestió de continguts, i que aquests s’han d’abordar, com ara parlar del referèndum, el pla del govern espanyol per a Catalunya, l’Estatut, el maltractament sistemàtic en infraestructures i matèria fiscal, o la dramàtica situació de la llengua catalana.

Et pot interessar  La Moncloa veu a la baixa el "suflé" de Puigdemont i confia a retenir ERC i Junts a canvi d'almoines

“A vegades tinc la sensació que el PSOE no sap el que passa aquí”, ha dit Aragonès, tot criticant que la taula de diàleg i la negociació eren un compromís dels socialistes i que aquests no l’han tirat endavant. “En política, els compromisos s’han de complir”, ha reblat, tot alertant que en incomplir-los, arribar a un acord en un futur “serà molt més car”. El president creu que “el govern espanyol no hauria de deixar passar el temps” per fer front a “la relació política d’Espanya amb Catalunya”, tot recordant que “això ho feia Mariano Rajoy i no li va sortir gens bé”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut