Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Aragonès replica a Sánchez que toca abordar la “relació de Catalunya i Espanya”: “Això no s’acaba aquí”

|

- Publicitat -

El president Pere Aragonès ha decidit replicar al president espanyol Pedro Sánchez, qui hores abans ha expressat que el procés independentista ha acabat amb la reforma del Codi Penal i que el que havia de prevaldre és la convivència. En una entrevista a la Cadena SER, Aragonès ha respost les paraules de Sánchez, assegurant que “això no acaba aquí” i que el que fa falta abordar és la relació entre Catalunya i Espanya.

“Si algú pensa que perquè hem arribat a acords, hem renunciat a les nostres conviccions és que no entenen el que passa a Catalunya”, ha avisat el cap de l’executiu català. Malgrat la tancada posició del govern espanyol respecte a la celebració d’un referèndum d’independència, una opció que també va descartar el mateix Sánchez, Aragonès ha exigit “entrar en els pròxims mesos” a la “qüestió de fons” i parlar sobre “totes les opcions”.

Publicitat

“Quan hi ha posicions oposades s’han d’intercanviar opinions i intentar camins per trobar solucions”, ha expressat. Aragonès s’ha mostrat obert a discutir una reforma de l’estatut si alguna part ho posa sobre la taula, però la principal aposta del president és la de celebrar un referèndum pactat amb l’Estat, que considera que és la “via més efectiva” per assolir la independència. Preguntat per si utilitzaran aquesta carta per condicionar el suport a Sánchez en el futur, Aragonès ha admès que “evidentment” aprofitaran “totes les oportunitats per intentar avançar” cap a un referèndum.

“Si el problema és la reforma de la Constitució i no la voluntat política, abordem-ho”, ha dit Aragonès quan li han preguntat si es pot fer un referèndum d’independència sense canviar la carta magna. Ara bé, tot seguit ha afegit: “Jo el que dic és que és una qüestió de voluntat política”. Aragonès defensa arribar primer a acords polítics amb el govern espanyol i, a partir d’aquests, “construir el camí jurídic”.

Et pot interessar  Aragonès pregunta a Illa per què prefereix el "cafè aigualit per a tothom" a un finançament singular "just"

Sobre l’aprovació de la reforma del Codi Penal, Aragonès n’ha fet una valoració “positiva”, i ha tornat a negar que en el cas de l’1-O hi hagués malversació. Així, ha defensat els canvis en aquest delicte quan no hi ha ànim de lucre per evitar que s’utilitzi per “perseguir actuacions que són merament polítiques”. Una reforma que ha encès la polèmica entre els sectors independentistes, ja que l’executiu de Sánchez assegura que els fets de l’1-O poden continuar-se castigant malgrat l’esmena pactada, mentre que ERC sosté que l’esmena introduïda no persegueix l’organització de l’1-O. La modificació de la malversació estableix penes d’entre 1 i 4 anys quan no hi hagi ànim de lucre, reformula els desordres públics agreujats, i en crea un delicte d’enriquiment il·lícit per a càrrecs públics.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut