Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Les condicions que ERC vol proposar al govern espanyol per a un referèndum d’independència pactat

ERC considera necessari “reimpulsar la majoria social de l’1 i el 3 d’octubre” del 2017, i continua apostant per l’Acord de Claredat

Redacció 12/12/2022
El president d'ERC, Oriol Junqueras, acompanyat de Laura Vilagrà, Marta Vilalta i Gabriel Rufián en una compareixença a la seu del partit a Barcelona. Data de publicació: dissabte 08 d’octubre del 2022, 13:51 Localització: Barcelona Autor: Eli Don

ERC ha fet públiques les condicions que vol proposar al govern espanyol per tal de poder celebrar un referèndum d’independència pactat. La proposta la recull la ponència política, la qual inicia ara un procés d’esmenes i que ERC preveu aprovar al congrés del partit, previst per a finals de gener. Amb tot, l’objectiu final dels republicans és que el referèndum arribi a la taula de negociació amb el govern espanyol l’any vinent.

Així, les condicions amb què ERC vol proposar al govern espanyol celebrar un referèndum d’independència pactat inclouen que el “Sí” obtingui un mínim necessari del 55%, que la participació mínima sigui del 50%, que la pregunta sigui clara i que els residents de més de 16 anys puguin votar. Reclamen també l’obertura d’un procés de negociació amb Espanya en cas que guanyi el “sí” a la independència.

Esquerra assegura que el referèndum d’independència és “la millor via per guanyar la República Catalana“, però per tal de dur-lo a la taula de diàleg, des del partit es creu que cal “articular la majoria del 80% favorable al referèndum”, tal com recull el 324. A la vegada, també defensen que hi ha el “repte pendent” d'”aturar la creixent polarització en què està immersa una part de l’independentisme” i allunyar-lo “del corrent antipolític i populista”.

En aquest sentit, ERC considera necessari “reimpulsar la majoria social de l’1 i el 3 d’octubre” del 2017, i continua apostant per l’Acord de Claredat que el president Aragonès va plantejar a finals del setembre passat. Paral·lelament, ERC treu pit dels “avenços en la desjudicialització del conflicte”, com ara els indults o la derogació de la sedició, que a parer del partit “constaten els efectes de la força electoral”.