Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

[VÍDEO] Amnistia Internacional denuncia que malgrat els possibles indults “les violacions dels drets humans persisteixen”

L’entitat s’ha reunit amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i ha reiterat que “mai haurien d’haver entrat a presó”

Agències 17/06/2021
Una pancarta a l'acció convocada per Òmnium i l'ANC davant la delegació del govern espanyol a Barcelona coincidint amb els mil dies de presó de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, el 12 de juliol del 2020.

Amnistia Internacional “acolliria amb satisfacció” els indults a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, però recorda que “les violacions dels seus drets humans persisteixen”. L’entitat s’ha reunit amb els dos presos independentistes després que el Tribunal Constitucional hagi desestimat els recursos d’empara contra la sentència del Tribunal Suprem. I ha afirmat que “explorarà totes les possibilitats per continuar denunciant les violacions dels seus drets humans, com la llibertat d’expressió i reunió pacífica”, també “la supervisió del procés judicial davant el Tribunal Europeu de Drets Humans” (TEDH).

“Donem la benvinguda a qualsevol mesura que suposi posar fi a la injustícia de la seva presó. No obstant, l’indult només suposa el perdó de la pena, però no l’anul·lació de la condemna, com hauria de passar”, ha expressat Adriana Ribas, coordinadora d’Amnistia Internacional a Catalunya. Amnistia Internacional ha insistit que Sànchez i Cuixart “mai haguessin d’haver entrat a presó” i que “la condemna per un delicte de sedició i denegació d’empara posterior pel TC constitueixen una restricció indeguda dels seus drets a la llibertat de reunió pacífica i d’expressió contrària als drets humans”. També lamenten que les instàncies judicials espanyoles “no han tingut en compte el que han assenyalat diversos mecanismes internacionals de drets humans, com l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i el TEDH”.

D’altra banda, l’organització demana a les autoritats espanyoles que revisin amb urgència el Codi Penal el concepte de delicte de sedició “per assegurar que no criminalitza actes pacífics de desobediència civil i que no restringeix indegudament la llibertat de reunió pacífica o d’expressió”. De fet, critiquen la “vaguetat” de la definició del delicte de sedició i la interpretació feta pel Suprem en la seva sentència i apunten que són “contràries al principi de legalitat”.