Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

A totes!

El carrer ens espera, un any més. El republicanisme enceta avui un curs polític que es preveu intens amb els primers aniversaris dels fets d’octubre, els judicis polítics i les […]

Joan Solé
Joan Solé 11/09/2018

El carrer ens espera, un any més. El republicanisme enceta avui un curs polític que es preveu intens amb els primers aniversaris dels fets d’octubre, els judicis polítics i les eleccions municipals i europees.

Amb els líders republicans a la presó i a l’exili, la societat civil té avui el mandat de tornar a demostrar el múscul mobilitzador que ha situat la República en el centre del debat polític del país. Un debat que, per si algú en té cap tipus de dubte, beu directament dels drets socials i col·lectius.

Avui el republicanisme té l’oportunitat de demostrar, de nou, que la repressió judicial i policial no pot derrotar la voluntat d’un gruix important de la societat que ha fet un pas endavant perquè Catalunya esdevingui un nou Estat independent. Fa tot just un any l’independentisme es conjurava per fer realitat el referèndum, avui se cita a l’Avinguda Diagonal de Barcelona no només per demanar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats, sinó també per demostrar que la ferma voluntat d’esdevenir una República és insubornable als designis partidistes i valenta a l’hora d’agafar les regnes del seu destí.

A diferència de l’última Diada, avui el republicanisme és conscient que l’Estat està disposat a reprimir, si s’escau, per frenar un projecte polític. Avui els independentistes són conscients que la llibertat té un preu. Avui, a diferència de fa un any, la societat civil republicana surt al carrer determinada a fer d’aquest curs polític una nova oportunitat per ser una República.