Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Poca afluència, flors seques i records en un Tot Sants atípic als cementiris

Els ciutadans s’acosten amb cautela i se sorprenen en veure l’espai “buit”: “És tremenda la diferència amb altres anys”

Agències 01/11/2020

Els cementiris viuen un Tot Sants atípic amb menys afluència que altres anys i amb canvis en la manera d’homenatjar els difunts, amb les flors seques prenent relleu a les fresques i els draps a les galledes d’aigua per netejar les tombes. A Barcelona hi ha hagut més de 12.100 visitants, un 58% menys en comparació amb l’any passat. La poca assistència s’ha notat sobretot als més grans, els de Collserola i Montjuïc. En aquest últim, les persones que hi passejaven se sorprenien en veure’l “pràcticament buit”. “És tremenda la diferència amb altres anys”, assegura la Nieves, una veïna de Barcelona que ha hagut de venir sola per primera vegada perquè la seva filla, de Viladecans, no ha pogut venir.

Aquest matí, a més, ha tingut un problema amb el pany i no ha trigat “molta estona” a trobar un treballador del cementiri que l’ajudés. En altres ocasions, diu, era més fàcil trobar personal voltant per Montjuïc. “Estic una mica esgotada perquè sempre vinc en cotxe però avui he hagut de venir sola en bus, tot el matí d’excursió”, explica la Nieves, que ha hagut de pujar i baixar els pendents del cementiri per anar d’un nínxol a l’altre.

En aquest Tot Sants de pandèmia, els ciutadans es podien sortir del seu municipi però només si el cementiri era a la mateixa comarca. Això ha fet que moltes de les persones que s’acostaven normalment a fer un homenatge als seus familiars o amics no ho fessin. “Les famílies han atès les crides que s’han fet per evitar que avui fos un dia de molta aglomeració als cementiris”, afirma el director general de Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat “És possible que les restriccions de mobilitat en funció de la comarca i les prevencions que estan tenint les famílies sobretot quan hi ha gent gran hagi tingut la seva influencia . Les persones que han vingut han pogut fer la visita amb total normalitat i amb major intimitat”, ha afegit.

A banda del transport públic, alguns han optat per venir a peu fins al lloc de repòs dels seus familiars, com la Paquita, que viu al Passeig de la Zona Franca. “Te’n recordes sempre però aquest dia encara més perquè vens a veure el que queda d’ells”, explica. Com cada any, ha vingut acompanyada de la seva amiga Rosa i totes dues han netejat amb draps la tomba de l’àvia, el pare, la mare, el marit i la neboda d’aquesta veïna de la zona.

Normalment porten flors fresques i una galleda d’aigua però no les han portat pensant que hi havia recomanacions que demanaven evitar-ho. “Aquest any no hem portat ni galleda ni flors fresques, el motiu no el sé però ho complim perquè som molt obedients”, diu la Rosa. No obstant, Cementiris de Barcelona ha puntualitzat que en cap cas recomana evitar la flor fresca i recorda que és una qüestió que depèn de la preferència dels usuaris. La institució sí que demana no deixar elements que es fan servir per netejar làpides, panteons i tombes.

El Josep ha vingut en cotxe per acompanyar un familiar i també creu que en Tots Sants anteriors havia vist un ambient “més animat”. De fet, ell ja havia aprofitat per visitar els seus familiars enterrats a les Corts un altre dia de la setmana, cosa que han fet molts barcelonins ja que s’ha detectat un increment d’entre el 13% i el 18% de les visites durant la setmana, segons dades de l’Ajuntament. Les autoritats han recomanat evitar aglomeracions i, per això, han instat a les persones que volien anar al cementiri que ho fessin en un dia de cada dia i no en el festiu de Tots Sants.

Els cementiris de la capital catalana que han atret més gent han sigut Montjuïc i Collserola, perquè són els més grans però també són els que han notat més la caiguda d’afluència. En canvi, els tres cementiris mitjans, les Corts, Poblenou i Sant Andreu, que estan molt integrats a la xarxa urbana, han vist un descens menor. “A Montjuïc i a Collserola s’hi ha de venir en vehicle i hi ha hagut afectacions derviades de la mobilitat. Malgrat que penso que s’ha explicat força bé pot ser que hi hagi hagut alguna confusió pel que fa a la mobilitat comarcal. Hi havia dubtes sobre si els municipis limítrofs encara que fossin diferents comarques”, assenyala el director general de Cementiris de Barcelona.

Les oficines d’atenció als usuaris i els floristes amb parades als voltants de les entrades també comentaven que han fet menys vendes que altres anys. Els cementiris estaran oberts fins les 18h00.