Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Papa Francesc comenta la situació a Catalunya: “La unitat nacional no s’aconseguirà mai sense la reconciliació dels pobles”

El cap d’Estat de la Ciutat del Vaticà ha demanat la “reconciliació dels pobles” i que es “fugi de les ideologies que impedeixen qualsevol procés de diàleg”. El Papa Francesc ha mencionat el paper del Govern, s’entén que l’espanyol, que “s’han de fer càrrec i portar endavant la història com a germans, i o pas com enemics”

Avatar
Agències 01/09/2021

El Papa Francesc ha abordat la qüestió de Catalunya en una entrevista a la Cadena Cope en la qual ha destacat que “la unitat nacional és fascinant, però no s’aconseguirà mai sense la reconciliació dels pobles”. D’aquesta manera, exposa que s’hauria d’aconseguir aquesta reconciliació entre pobles, ja que en cas contrari no es podrà aconseguir una unitat nacional, la qual se suposa com espanyola. Així, mostra com a necessari el diàleg, amb la finalitat que “els pobles es reconciliïn”.

Francesc ha convidat així a qualsevol país, i Espanya en particular, a obrir un procés de reconciliació amb la seva “història” que no passa per “claudicar de les posicions pròpies” sinó, abans de res, per “fugir de les ideologies que impedeixen qualsevol procés” de diàleg. D’aquesta manera, ha demanat que es renunciï les ideologies que impedeixen la reconciliació. Així, el cap d’Estat de la Ciutat del Vaticà, ha posat cullerada amb el conflicte català, amb unes declaracions completament ambigües que no acaben d’aportar una via clara de resolució.

“El Govern s’ha de fer càrrec i portar endavant la història com a germans i no pas com a enemics i amb aquest inconscient deshonest que em fa jutjar l’altre com un enemic”, ha dit. “En aquest moment és clau que qualsevol país es reconciliï amb la seva història”, ha afegit. D’aquesta manera, es pot extreure que fa un lleu toc d’atenció a l’executiu espanyol, que no considera que s’hagi avançat cap a la reconciliació.

En l’entrevista, el Papa també s’ha referit a un possible viatge a Espanya aprofitant l’Any Sant Jacobeu: “Al president de la Xunta de Galícia li vaig prometre que hi pensaria”. A començament d’any, l’arquebisbe de Santiago de Compostel·la, Julián Barrio, va confirmar que el Papa havia estat convidat a la ciutat amb motiu de l’Any Sant 2021, tot i que va admetre que la visita del pontífex dependria de “moltes consideracions”, com la pandèmia. Així, la Cadena Cope ha emès aquest 1 de setembre una entrevista de Carlos Herrera al papa Francesc gravada a Roma, la primera que el pontífex concedeix a un mitjà de comunicació després de la seva operació de còlon al juliol.