Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Les Illes i Catalunya avisen Felip VI que el seu regnat pot ser breu

Felip VI viu les hores més baixes del seu regnat, ‘El preparado’ a poc a poc va guanyant-se el sobrenom de ‘Felipe VI el breve’ des que el 3 d’octubre […]

Joan Solé 01/08/2018

Felip VI viu les hores més baixes del seu regnat, ‘El preparado’ a poc a poc va guanyant-se el sobrenom de ‘Felipe VI el breve’ des que el 3 d’octubre del 2017 va aparèixer en pantalla per posicionar-se al costat de la repressió policial de l’1 d’octubre.

Aquests últims dies, amb l’arribada del monarca a Mallorca, s’ha pogut constatar com Felip VI ja no gaudeix de la impunitat que fins ara han tingut els Borbons. Els posicionaments contraris i el rebuig que genera la corona cada cop són més visibles i, el que és més important, s’està normalitzant el fet de declinar les invitacions de la Casa Real i qüestionar obertament si és un bon moment perquè l’Estat decideixi si vol continuar constituit com una monarquia parlamentària o com a República.

En només 24 hores Felip VI ha vist com MÉS per Mallorca va presentar al Parlament una Proposició no de Llei amb Esquerra Unida de les Illes Balears (EUIB) per convocar un referèndum vinculant per escollir entre monarquia i República. L’Obra Cultural Balear, per la seva part, va rebutjar la invitació per assistir a la recepció que farà aquest divendres al palau de l’Almudaina amb un correu on li retreu el discurs del 3-O, els presos polítics i que ignori la llengua catalana. Per últim, i com a cirereta del pastís, el president Torra en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies asseverava que Felip VI “ja no és el rei dels catalans”.

Felip VI se sent dèbil, i una mostra d’aquesta debilitat és que li digui al president del Parlament balear, Baltasar Picornell, -amb un clar intent de filtració- que està disposat a dialogar amb els partits independentistes per mediar en el cas català.

El seu regnat pot ser molt breu, l’oportunitat que li va brindar el referèndum de l’1-O per erigir-se com una figura que pogués explorar vies per resoldre el problema polític que el Gobierno es va encarregar de judicialitzar va desaparèixer en el moment que va expressar un “a por ellos” diplomàtic. Les Balears i Catalunya es mouen en direcció cap a la República. On ets València?