Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

El Govern Balear facilita l’adaptació del projecte ArText al català

arText és un redactor assistit que ajuda a escriure gèneres textuals d’àmbits especialitzats, així com texts en llenguatge planer

|

- Publicitat -

El Consell de Govern de les Illes Balears en funcions ha autoritzat un ajut directe a la UNED per donar suport a l’adaptació del projecte «arText» al català. Així, la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura podrà tramitar una subvenció per un import màxim de 18.139 euros.

Publicitat

La UNED duu a terme projectes de recerca finançats per diferents administracions públiques, fundacions i entitats. Un dels resultats d’aquesta col·laboració entre la UNED i altres ens és el projecte «arText», el primer generador de texts assistit per a la llengua castellana que ajuda a escriure gèneres textuals d’àmbits especialitzats i texts en llenguatge planer.

«ArText» és una eina a l’abast de tota la ciutadania (només cal tenir un dispositiu amb connexió a Internet i el navegador Google Chrome), que tant pot ser útil per a les persones que han de redactar texts destinats a l’administració pública, com als treballadors públics o els professionals dels àmbits de la medicina, el turisme o el dret. També és útil per a la redacció de treballs acadèmics.

El projecte d’adaptació d’«arText» del castellà al català s’estructura en dues etapes. L’etapa 1 consisteix a adaptar la infraestructura tecnològica d’«arText» perquè s’hi puguin afegir noves llengües, concretament el català; a permetre que el web principal tingui les dues opcions d’idioma; a afegir apartats, continguts i fraseologia de gèneres textuals d’especialitat (al·legació, carta de presentació, queixa, reclamació i sol·licitud), i a integrar al sistema un corrector ortogràfic per al català.

L’etapa 2 de l’adaptació inclou la implementació de recomanacions lingüístiques per al català i l’addició d’apartats, continguts i fraseologia de gèneres textuals especialitzats de l’àmbit de la medicina (article de recerca, article de revisió, resum d’article de recerca, història clínica i treball de fi de grau en medicina), de l’àmbit del turisme (article de divulgació de viatges, entrada de bloc de viatger, normativa d’allotjament turístic, informe i pla de negoci) i de l’àmbit acadèmic (treball de fi de grau de qualsevol especialitat).

Et pot interessar  La llengua catalana, entre els 40 idiomes més utilitzats a internet

El fet de posar a disposició de tota la ciutadania una eina digital en català com aquesta (un redactor assistit que ajuda a escriure gèneres textuals d’àmbits especialitzats, així com texts en llenguatge planer) suposa una aportació especial en la consecució de la normalització i el foment de l’ús del català com a llengua escrita, especialment en els àmbits de l’administració pública, la medicina, el turisme, el dret i els texts professionals i acadèmics.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió