Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023
Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023

Mor Màrius Díaz, el primer alcalde de la democràcia a Badalona

Díaz va rebre el reconeixement com a fill adoptiu de la ciutat el 2020 i el consistori ha decretat dos dies de dol per la seva mort

|

- Publicitat -

Màrius Díaz i Bielsa, el primer alcalde de la democràcia a Badalona, ha mort aquest dissabte als 89 anys, segons ha confirmat el consistori. Natural de la localitat aragonesa de Barbastre, Díaz era militant del PSUC i va ser alcalde entre els anys 1979 i 1983 –en coalició amb els socialistes- i regidor fins a l’any 1999.

Publicitat

Durant el seu mandat va prioritzar temes de salut pública com el sanejament de les platges, la reducció de la contaminació atmosfèrica i va racionalitzar el planejament urbanístic. Màrius Díaz va rebre el 28 de febrer del 2020 el reconeixement de fill adoptiu de la ciutat i l’Ajuntament ha decretat dos dies de dol oficial, amb les banderes a mig pal a la Casa de la Vila i als edificis municipals.

Retolació en català de tots els carrers de Badalona

Nascut el 1933 a Barbastre, Màrius Díaz es va traslladar a Barcelona per iniciar els estudis de nàutica. Durant aquest temps es va allotjar amb una família amiga de Badalona que tenia un taller metal·lúrgic, en què treballava esporàdicament per pagar-se la carrera i va iniciar la militància política i social contra el franquisme. En aquell taller durant els anys seixanta, també s’imprimien clandestinament pasquins polítics del PSUC.

Posteriorment, va ser director d’una empresa de construcció naval al Baix Llobregat. El 1979, el PSUC li va proposar liderar la llista a les primeres eleccions democràtiques, que va ser la més votada en aquells comicis de l’1 d’abril.

Durant el seu mandat es va dur a terme la tasca de retolar en català tots els carrers de Badalona, es van desplegar gran part dels serveis socials a la ciutat (amb escoles públiques, centres cívics, instal·lacions esportives i mercats municipals) i es va impulsar definitivament la construcció de l’Hospital Germans Trias i Pujol. També es van consolidar les Festes de Maig i va ser sonat el conflicte per la posada en marxa de la televisió local de Badalona, precintada pel Govern Civil i amb el tancament com a protesta de Díaz i diversos regidors del consistori.

“El millor alcalde que ha tingut mai la ciutat

Tots els partits polítics que demà es presenten a les eleccions municipals han mostrat les seves condolences a través de Twitter. L’actual alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, l’ha recordat com un “defensor incansable de les polítiques socials i de la salut pública”. El candidat d’ERC, Àlex Montornès, l’ha definit com “l’alcalde de la represa” que “va obrir camí a la ciutat”. L’alcaldable dels Comuns, Aïda Llauradó, s’ha referit a ell com “el millor alcalde de Badalona”. A parer seu, és “el gran referent del PSUC” de la ciutat. “Una figura que respectarem i valorarem tota la vida”, ha conclòs.

La candidata de la coalició Guanyem i també exbatllessa de Badalona, Dolors Sabater, ha afirmat que va ser “el millor alcalde que ha tingut mai la ciutat”. També ha lamentat la mort de Díaz Bielsa l’exalcalde Xavier García Albiol, que ha donat el condol als seus familiars.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió