Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Més draps bruts: Interior va posar en marxa els engranatges de l’Operació Catalunya l’endemà de la Diada del 2012

|

- Publicitat -

Continuen sortint a la llum els draps bruts del govern espanyol i la seva implicació en l’organització (i execució) de l’Operació Catalunya, l’entramat amb què administracions, cossos i forces de l’Estat pretenien tombar l’independentisme i els seus representants. Si bé ahir es feia públic que l’Operació Catalunya va engegar-se arran d’un dinar entre l’excomissari José Manuel Villarejo, el director adjunt de la Policia Nacional, Eugenio Pino, i l’exdirector del cos policial Agustín Linares, noves informacions de La Vanguardia mostren com els engranatges per engegar aquesta trama van començar l’endemà de la Diada massiva de l’11 de setembre del 2012.

El 12 de setembre del 2012 van saltar totes les alarmes al Ministeri d’Interior, dirigit per Jorge Fernández Díaz, que va adonar-se aleshores del perill que l’independentisme suposava a l’Estat espanyol. Aquell mateix dia, va contactar amb els seus diferents col·laboradors més propers per tal que es posessin fil a l’agulla a l’Operació Catalunya. Pocs dies després, el 27 de setembre, tenia lloc el primer dinar, amb els ja esmentats Villarejo, Pino i Linares, en el qual van afirmar que hi havia un problema “polític” amb Mas i Pujol i es mostraven convençuts que el ‘sí’ guanyaria en un referèndum sobre la independència de Catalunya. Les gravacions de l’excomissari, a més a més, indiquen que els alts càrrecs del govern i les forces de l’Estat tenien coneixement de les seves estranyes maniobres de manipulació i persecució.

Publicitat

Qui va motivar la introducció de Villarejo entre els principals col·laboradors dels dirigents espanyols va ser l’exdirector general de la Policia Nacional, Juan Cotino, fent-se valdre de la seva gran influència dins el PP i de la bona relació que mantenia amb María Dolores de Cospedal. Com que Fernández i Cotino tenien moltes coses en comú, entre elles ser membres de l’Opus Dei, va fer-li cas; de la mateixa manera va fer-ho l’exsecretari d’Estat d’Interior, Martínez. Tot i així, l’excomissari coneixia i mantenia relacions amb Cospedal almenys des del 2009.

Et pot interessar  Sánchez demana a Feijóo que forci la dimissió d'Ayuso: "Després del que s'ha conegut avui no té excusa"

Setmanes després de les primeres trucades i del dinar entre Villarejo, Linares i Pino, el 26 d’octubre del 2012 va produir-se una altra reunió, aquesta vegada entre Villarejo i Alicia Sánchez Camacho. D’aquest dinar tots dos van sortir amb una primera llista de polítics, empresaris i personatges públics als quals perseguir amb investigacions falses, tal com va denunciar Sandro Rosell en la seva querella. Una de les altres persones esmentada per Camacho va ser Jaume Giró, que el passat dilluns, 6 de març, també va interposar una querella contra l’Operació Catalunya.

Les reunions i trucades per tal d’elaborar informes falsos sobre personalitats relacionades amb la independència de Catalunya van continuar succeint durant setmanes i anys, donant així cada vegada més forma a l’Operació Catalunya, la qual data entre el 2012 i el 2016. Malgrat que els noms esquitxats pertanyen al govern espanyol i, en el moment dels fets, eren càrrecs públics, l’Operació Catalunya no ha suposat cap condemna ni cap investigació fins ara, quan Sandro Rosell va obrir la porta denunciant el seu empresonament preventiu durant 2 anys.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut