Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

#MarcaEspaña: Un guàrdia civil admet la intervenció del FinCEN dels EUA contra la BPA

El policia espanyol, sense revelar la identitat, a Telecinco qui va intervenir sobre la intervenció d’aquest banc andorrà, al qual acusava de ser una “rentadora industrial”

Redacció 20/07/2022

El guàrdia civil Basilio Sánchez Portillo és el responsable d’introduir el ‘Financial Crimes Enforcement Network’ (FinCEN) -en català ‘Control de delictes financers’- a actuar contra la Banca Privada d’Andorra (BPA).

El FinCen és una oficina del Departament del Tresor dels Estats Units que realitza les atribucions d’Unitat d’Intel·ligència Financera, és a dir, recopila i analitza informació sobre transaccions financeres per combatre el rentat de diners, el finançament del terrorisme i altres delictes financers nacionals i internacionals.

La investigació s’ha realitzat a partir d’una querella criminal que li va interposar un exdirectiu de BPA. Tot després que sortís el guàrdia civil a Telecinco qui va intervenir sobre la intervenció d’aquest banc andorrà, al qual acusava de ser una “rentadora industrial” de diners de les màfies internacionals; segons ha avançat LaValira. Tot i això, cal recordar que no va sortir la seva imatge a la televisió, ja que Sánchez Portillo no va voler revelar la seva identitat.

Tot i això, en el judici va admetre que ell era qui va aparèixer a telecinco i que comptava amb l’autorització dels seus superiors jeràrquics.