Dimecres, 8 de desembre de 2021 - Edició 1231
La República

L’unionista Vargas Llosa fa el paperot afirmant que els espanyols van votar Franco

L’escriptor, esquitxat pels Papers de Pandora, salta de polèmica en polèmica

Carme Garau
Carme Garau 18/10/2021
Primer pla de Mario Vargas Llosa en l'acte de Cs al Teatre Goya. Imatge del 16 de desembre de 2017. Horitzontal.

«Votar “bien” y votar “mal”» es titula el polèmic article publicat a El País per Vargas Llosa. En aquest, intenta justificar, sense èxit, la burrada que va dir a la Convención del PP quan va afirmar que “no és important que hi hagi llibertat, sinó votar bé”.

L’article és un al·legat en defensa del vot als partits que ell considera de “centre” i “dreta” per evitar “votar malament”, com “passa encara a Amèrica Llatina o Àfrica”. És a dir, per excusar-se d’un argument poc afortunat, en diu una de més grossa i insulta el que entén com “món subdesenvolupat”. Però el paperot no acaba aquí i raona que “hauria estat millor que els alemanys no es lliuressin en cos i ànima a Hitler, guanyant les eleccions en 1932” al mateix temps que ho compara erròniament amb “els espanyols que votaven Franco”, ignorant que el dictador franquista va arribar al poder amb un cop d’Estat i no mitjançant les urnes.

Com vam explicar a La República, el fervent defensor de l’unionisme està esquitxat pels Papers de Pandora, per la propietat d’una societat deslocalitzada de les Illes Verges el 2015.