Edició 2043

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 28 de febrer del 2024
Edició 2043

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 28 de febrer del 2024

L’Institut Sobiranies intenta desesperadament amagar la seva vinculació amb els Comuns

|

- Publicitat -

L’espai de reflexió impulsat per Domènech i Arrufat vol amagar que està al servei de l’entorn de els comuns, amb cupaires rebotats i amb sectors d’ERC que prioritzen aquest espai

L’Institut Sobiranies, espai de reflexió per enfortir el catalanisme d’esquerres, amb el suport del totpoderós Jaume Roures, ha fet aquest dijous al vespre la seva presentació oficial. Amb una xerrada virtual amb dos dels seus impulsors, l’exlíder dels comuns Xavier Domènech i l’exdiputat de la CUP Quim Arrufat, aquesta nova entitat ha expressat que aspira a construir “noves hegemonies i alternatives que siguin útils al conjunt de la societat i al servei del catalanisme sobiranista d’esquerres” i fer-ho “més enllà del debat electoral”. Arrufat ha dit que aquest espai no representa ni als comuns ni a la CUP, formacions de les quals ja cap dels dos en forma part, i Domènech ha assegurat que Sobiranies no està pensat per tenir una intervenció directa en el debat institucional. Però ha oblidat dir que els comuns amb dirigents electes de l’entorn Colau dominen l’institut.

Publicitat

La independència no és l’objectiu, una clar favor als comuns en detriment d’ERC i la CUP

Preguntats sobre si l’Institut neix amb la voluntat de facilitar futurs pactes entre esquerres al país, Domènech ho ha rebutjat, i ha explicat que se centraran a generar debat, que pot abastar un ampli ventall de qüestions, com la construcció del model social, econòmic o cultural. De fet, l’exdirigent dels comuns explica que la voluntat és generar instruments que resultin “útils per a les classes populars de Catalunya”. Argumenta que parlar de sobiranies és “tornar als orígens”, però que engloba moltes qüestions: “Sobirania és tenir capacitat de decidir i enfrontar-te als reptes. Hem passat dos mesos confinats, hi ha hagut teixit industrial i el gran problema ha estat obtenir mascaretes”, ha exemplificat.

Et pot interessar  ERC respon als comuns que el moment del 'sí' o 'no' al Hard Rock "ja va passar"
La nova conga d’esquerres | Paco Santero

La CUP veu com la pressió de l’Institut sembla una OPA a l’entorn del seu partit

Arrufat presenta Sobiranies com un espai per construir “un nou imaginari polític o renovat” que permeti “articular un moviment polític” i que és necessari per generar pensament. Ha assegurat que des d’aquesta organització no es farà reflexió en representació de cap partit polític, ha detallat que aplega gent de l’esquerra sobiranista que tenia inquietud per obrir un espai de debat i on es pugui analitzar els conflictes. “L’esquerra sobiranista és bastant més àmplia, plural i diversa que la representació que donen els partits polítics”, ha afegit.

Crear instruments per entorpir el procés independentista regat pel poder econòmic i mediàtic de Jaume Roures

Maria Corrales, una de les altres integrants de Sobiranies, i que ha moderat el debat entre Domènech i Arrufat que s’ha emès en directe per ‘Youtube’, també ha assegurat que l’objectiu és “generar pensament i hegemonies”. Tot plegat, volen fer-ho mitjançant monogràfics mensuals, amb articles vinculats a la reflexió política, amb cursos de formació, i debats en directe i d’altres, en privat.

La plataforma inclou l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel -ara a Suïssa-, l’exregidora de Barcelona Gala Pin o la dirigent dels comuns Gemma Ubasart. També hi col·laborarà l’exdiputat anticapitalista David Fernàndez.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut