Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

L’independentisme lliura aquest dilluns al Congreso les signatures recollides a favor de la Llei d’amnistia

La campanya d’Òmnium es va imposar a l’opció d’impugnar la decisió al TC després que el Congreso desestimés el recurs

Agències 20/06/2021
10-04-2021 Independentistas entregan mañana en el Congreso las firmas recogidas en favor de la Ley de Amnistía. Organitzacions i partits independentistes catalans lliuraran aquest dilluns al Congrés les signatures que han recollit a favor de la tramitació de la Llei d'amnistia per als condemnats pel procés independentista a Catalunya. POLITICA ÒMNIUM CULTURAL

Organitzacions i partits independentistes catalans lliuraran aquest dilluns al Congreso les signatures que han recollit a favor de la tramitació de la Llei d’amnistia per als condemnats pel procés independentista a Catalunya.

ERC, Junts, PDeCAT i la CUP van registrar aquesta llei al Congrés el passat mes de març, com havien promès en la campanya catalana, però la Mesa de la Cambra, amb els vots del PSOE, el PP i Vox, va vetar la seva tramitació en al·legar, com van plantejar també els serveis jurídics de la institució, que és inconstitucional.

L’objectiu de la norma és amnistiar tots els processats i condemnats per la consulta sobiranista del 2014 a Catalunya i el procés independentista que va culminar amb el referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

A la Mesa del Congrés, els independentistes només van trobar el suport d’Unides Podem, que van defensar que, almenys, la llei es pogués debatre en el Ple de la Cambra.

Davant la negativa de l’òrgan de govern de la Cambra, els signants de la iniciativa van presentar un recurs de reconsideració que la Mesa va rebutjar després d’escoltar la Junta de Portaveu, en què Ciutadans també va donar suport a la inadmissió juntament amb el PSOE, el PP i Vox.

Signatures enlloc de TC

La desestimació del seu recurs obria la via perquè les formacions independentistes impugnessin la decisió davant el Tribunal Constitucional (TC), però van optar per no fer-ho i van decidir donar suport a la campanya que va iniciar l’entitat Òmnium Cultural de recollir signatures exigint la seva tramitació al Congrés.

Aquestes seran les rúbriques que arribaran dilluns al Congrés de la mà de representants d’Òmnium i d’Amnistia i Llibertat, amb el suport de diputats de les quatre formacions independentistes catalanes.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ja va anunciar en començar aquesta campanya que si no es tenia en compte la reivindicació dels signants provarien sort en altres instàncies.